Jak zrobić pudding waniliowy?

Pudding zyskuje znaczne grono miłośników i to nie tylko wśród wielbicieli słodkości. Smakuje wybornie, świetnie komponuje się z owocami bądź sosami, jest łatwy w przygotowaniu, a poza tym dostarcza stosunkowo niewiele kalorii. Można go śmiało przyrządzić w kilka chwil w domowym zaciszu i zaserwować gościom w formie apetycznej przekąski. Z pewnością będą zachwyceni. Poniżej garść informacji i wskazówek w kontekście tego, jak zrobić pudding waniliowy.

Apetyczny pudding
Apetyczny pudding ©123RF/PICSEL
Przepis na doskonały pudding karmelowyInteria Kulinaria

Zakup składniki

Niezbędna jest wanilia
©123RF/PICSEL

Zanim przystąpi się do przygotowywania puddingu, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Niezbędne będą cukier (pół szklanki), mąka (3 łyżki stołowe), jajka (jedno całe i trzy żółtka), mleko (2 szklanki), sól (szczypta) oraz - rzecz jasna - wanilia. Wszystkie wymienione produkty muszą zostać użyte w tychże proporcjach.

Pudding gotuj w wodnej kąpieli

Mistrzowie kuchni zalecają, aby pudding gotować w kąpieli wodnej i warto z tej rady skorzystać. Wbrew pozorom nie trzeba wcale posiadać specjalnego naczynia, choć takowe - o nazwie bemar - istnieje i łatwo go nabyć w sklepach. Można po prostu wykorzystać dwa garnki - mniejszy i większy. W tym ostatnim należy zagotować wodę, a następnie umieścić w nim mniejszy garnek.

Jak zrobić pudding krok po kroku?

Pudding z dodatkami
©123RF/PICSEL

Woda w dużym naczyniu powinna sięgać 3/4 wysokości mniejszego garnka. To właśnie w tym mniejszym garnku trzeba zmieszać wszystkie wymagane składniki puddingu, czyli 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Kolejny krok to dodanie jajek. Potrzebne są konkretnie dwa żółtka i jedno całe jajko. Całość trzeba bardzo starannie wymieszać, a następnie wlać dwie szklanki mleka. W trakcie tej czynności masę puddingową również trzeba energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy uzyska się pożądaną konsystencję, pudding należy zdjąć z kuchenki bądź płyty i dodać do niego wanilię.

Gotowy pudding wymaga wystudzenia. Warto owinąć go folią. Ten prosty trik zapobiegnie tworzeniu się na deserze niechcianego kożucha.

Pudding ma wiele zastosowań

Pudding ma wiele zastosowań
©123RF/PICSEL

Duża popularność puddingu raczej nikogo nie powinna dziwić. Jest przepyszny, ma lekką kremową konsystencję i doskonale współgra z owocami i sokami owocowymi oraz aromatycznymi przyprawami. Można go też serwować z pysznymi wafelkami. Apetyczny deser zaspokoi głód na słodycze, nie wywołuje niestrawności, pięknie się prezentuje i z pewnością miło zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas