Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?

Mięciutkie i rozpływające się w ustach rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na słodką przekąskę do kawy. Jeśli chcemy, by ich przygotowanie zleciało nam w mgnieniu oka, to warto sięgnąć po przepis na rogaliki bez wyrastania. Równie szybko mogą zniknąć z talerza, bo wychodzą idealnie kruche, pulchne i smaczne! Jak szybko zrobić rogaliki drożdżowe? Sprawdźmy!

Te rogaliki drożdżowe przygotujesz bardzo szybko!
Te rogaliki drożdżowe przygotujesz bardzo szybko!123RF/PICSEL

Rogaliki drożdżowe bez wyrastania - słodka przyjemność

Czy to na niedzielny deser, czy na słodki podwieczorek - rogaliki drożdżowe będą w sam raz! Aby ich przygotowanie nie zajęło nam dużo czasu, możemy skorzystać z prostego przepisu na ciasto bez wyrastania! Dzięki temu pulchne i kruche rożki będą gotowe w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 650 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 200 g margaryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • Marmolada lub powidło do nadziewania rogalików

Sposób przygotowania:

Zagnieć ciasto i uformuj z niego rogaliki
Zagnieć ciasto i uformuj z niego rogaliki123RF/PICSEL

Drożdże należy rozetrzeć z jedną łyżką cukru, następnie mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut. Ucieramy żółtka z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę oraz drożdże. Na koniec wystarczy wszystko zagnieść na jednolite ciasto.

Gotowe ciasto należy podzielić na cztery części, a każdą z nich rozwałkować i uformować na kształt koła. Wycinamy z niego osiem trójkątów i na brzeg każdego z nich nakładamy odrobinę marmolady lub powidła. Następnie zwijamy ciasto do środka, aby powstał rogalik.

Rogaliki warto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę z rożkami i pieczemy około 20 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu), aż do uzyskania złotego koloru.

Szybkie ciasteczka z płatków owsianychInteria Kulinaria

Rada: Rogaliki można również przygotować z innymi nadzieniami, np. czekoladą albo masą serową. Jak przygotować tę drugą?

Przepis na masę serową

400 g twarogu rozgnieć wraz z łyżką cukru wanilinowego. Utrzyj jedno jajko i jedno żółtko z trzema łyżkami cukru pudru. Całość wymieszaj. Masa serowa jest gotowa do nadziewania rogalików.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas