Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?
Mięciutkie i rozpływające się w ustach rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na słodką przekąskę do kawy. Jeśli chcemy, by ich przygotowanie zleciało nam w mgnieniu oka, to warto sięgnąć po przepis na rogaliki bez wyrastania. Równie szybko mogą zniknąć z talerza, bo wychodzą idealnie kruche, pulchne i smaczne! Jak szybko zrobić rogaliki drożdżowe? Sprawdźmy!
Rogaliki drożdżowe bez wyrastania - słodka przyjemność
Czy to na niedzielny deser, czy na słodki podwieczorek - rogaliki drożdżowe będą w sam raz! Aby ich przygotowanie nie zajęło nam dużo czasu, możemy skorzystać z prostego przepisu na ciasto bez wyrastania! Dzięki temu pulchne i kruche rożki będą gotowe w mgnieniu oka.
Składniki:
- 650 g mąki
- 50 g drożdży
- 200 g margaryny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- Marmolada lub powidło do nadziewania rogalików
Zobacz też: Jak zrobić domową zapiekankę?
Sposób przygotowania:
Drożdże należy rozetrzeć z jedną łyżką cukru, następnie mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut. Ucieramy żółtka z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę oraz drożdże. Na koniec wystarczy wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Gotowe ciasto należy podzielić na cztery części, a każdą z nich rozwałkować i uformować na kształt koła. Wycinamy z niego osiem trójkątów i na brzeg każdego z nich nakładamy odrobinę marmolady lub powidła. Następnie zwijamy ciasto do środka, aby powstał rogalik.
Rogaliki warto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę z rożkami i pieczemy około 20 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu), aż do uzyskania złotego koloru.
Rada: Rogaliki można również przygotować z innymi nadzieniami, np. czekoladą albo masą serową. Jak przygotować tę drugą?
Przepis na masę serową
400 g twarogu rozgnieć wraz z łyżką cukru wanilinowego. Utrzyj jedno jajko i jedno żółtko z trzema łyżkami cukru pudru. Całość wymieszaj. Masa serowa jest gotowa do nadziewania rogalików.