Jak zrobić rogaliki z makiem?
Mak posiada delikatny posmak orzechów i świetnie komponuje się w przeróżnych wypiekach, ciastach, chlebach. Ciasto na rogaliki jest śmiesznie proste i lubię je wykorzystywać w innych kuchennych przepisach. Wymaga odrobinę troski i czasu, ale naprawdę warto. Doskonale wytrzymuje dłuższe przechowywanie i można je zrobić na kilka dni przed świętami. Rogaliki uwielbiam z gorącą herbatą. Przepis na ten zacny przysmak znajdziesz dalej.
Rzeczy, których potrzebujesz
Nadzienie z maku
* szklanka maku
* szklanka skondensowanego mleka
Ciasto:
* 30dkg serka śmietankowego
* 20dkg niesolonego masła
* ¼ szklanki cukru
* 1 łyżeczka skórki z cytryny
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* ¼ łyżeczki soli
* 2 szklanki mąki
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka
* cukier puder do dekoracji
Nadzienie z maku:
Opłucz mak w zimnej wodzie. Wsyp do garnka, zalej 3 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu. Nie doprowadź do zagotowania się maku. Zdejmij mak z ognia, przykryj i zostaw na 30 min. Odczekaj i powtórz czynność. Pozostaw mak na kolejne 30 min. Odsącz mak z wody na gęstym sicie bądź w pielusze. Odsącz tyle wody ile się tylko da. Zmiel mak w maszynce do mielenia. Jeśli potrzeba, zmiel mak raz jeszcze. Zmieszaj ze skondensowanym mlekiem i wstaw do lodówki.
Ciasto:
W dużej misce ubij mikserem na średniej prędkości ser, masło i cukier. Wetrzyj skórkę cytryny, dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Stopniowo dodawaj mąki, aż uzyskasz jednolitą masę.
Podziel ciasto na 4 części i owiń każdą z nich folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Na oprószonej mąką powierzchni wywałkuj jedną porcję ciasta w okrąg o średnicy 20cm. Rozsmaruj ¼ porcję masy makowej na okręgu, pozostawiając 1-2cm przerwy od krawędzi ciasta. Ostrym nożem potnij ciasto na 12 równych części (podłużne trójkąty). Zwijaj począwszy od krawędzi ciasta do środka. Powtórz dla pozostałych części ciasta. Tak zwinięte rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do lodówki na 45min.
Ustaw piekarnik na 180 st C. W miseczce rozkłóć jajko z mlekiem. Posmaruj rogaliki jajkiem i wstaw do piekarnika na 15-20min. Gdy będą złociście brązowe, wyciągnij do ostygnięcia.
Potrzep cukrem pudrem do dekoracji i podawaj do jedzenia.