Jak zrobić ślimaczki serowe z szynką?

Roladki z szynką i serem, będą łatwą i szybką przekąska, do których zawsze będzie wierny tłumek chętnych. Skuś się na te serowe roladki w musztardowej glazurze. Wystarczy parę składników, kilka minut pracy i gotowe. Przepis na roladki znajdziesz dalej w poradzie.

Ślimaczki z szynką
Ślimaczki z szynką123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* opakowanie ciasta francuskiego

* 40dkg szynki, cienkie plastry

* 12 plasterków sera

* ½ szklanki masła rozpuszczonego

* łyżka maku

* 1 ½ łyżki żółtej musztardy

* łyżeczka cebuli w proszku

* ½ łyżeczki sosu Worcester

Zawiń ciasto
© Photogenica

Temperaturę piekarnika ustaw na 180 st C, wysmaruj blaszkę do pieczenia olejem.

Rozwiń cisto francuskie z opakowania. Rozciągnij ciasto na w miarę równy prostokąt.

Zawiń roladki
© Photogenica

Ułóż szynkę i ser na cieście i zwiń ciasno. Zaciśnij mocno końce ciasta i odwróć je tzw szwem do dołu. Potnij na 12 równych kawałków. Przełóż roladki na przygotowaną wcześniej blaszkę.

Roladki w glazurze
© Photogenica

W międzyczasie w małej miseczce przygotuj sos, zmieszaj masło, mak, musztardę, cebulę w proszku i sos worcestere. Polej sosem roladki. Piecz nie przykryte przez 25 minut, aż lekko zbrązowieje. Podawaj przestudzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas