Jak zrobić śliwkowe, wegańskie crumble?

Płatki owsiane powinny być podstawą zdrowego śniadania. Można je jeść w formie owsianki lub wypróbować przepis na gorące śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką. Crumble jest prostym w przygotowaniu i znakomitym deserem. Każdy go może zrobić z podstawowych składników jakie można znaleźć w kuchni. Crumble jest idealne na tą porę roku, gdy robi się coraz zimniej.

śliwkowe crumble
śliwkowe crumble© Photogenica

Składniki ( na jedną porcję)

śliwki
© Photogenica

2 średnie śliwki

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżki cukru kokosowego

1/2 łyżki oleju kokosowego

szczypta cynamonu (opcjonalnie)

małe naczynia do zapiekania

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj śliwki i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z syropem klonowym i przełóż do naczyń do zapiekania. Wstaw do pieca na około 10 minut.

W czasie kiedy śliwki się pieką przygotuj kruszonkę. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem i olejem kokosowym. Możesz dodać szczyptę cynamonu. Posyp kruszonką śliwki i zapiekaj przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Podawaj gorące. Możesz serwować crumble z jogurtem lub lodami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas