Jak zrobić śliwkowe, wegańskie crumble?
Płatki owsiane powinny być podstawą zdrowego śniadania. Można je jeść w formie owsianki lub wypróbować przepis na gorące śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką. Crumble jest prostym w przygotowaniu i znakomitym deserem. Każdy go może zrobić z podstawowych składników jakie można znaleźć w kuchni. Crumble jest idealne na tą porę roku, gdy robi się coraz zimniej.
Składniki ( na jedną porcję)
2 średnie śliwki
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżki cukru kokosowego
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
małe naczynia do zapiekania
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj śliwki i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z syropem klonowym i przełóż do naczyń do zapiekania. Wstaw do pieca na około 10 minut.
W czasie kiedy śliwki się pieką przygotuj kruszonkę. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, cukrem i olejem kokosowym. Możesz dodać szczyptę cynamonu. Posyp kruszonką śliwki i zapiekaj przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Podawaj gorące. Możesz serwować crumble z jogurtem lub lodami.