Jak zrobić słodki marcepan domowym sposobem?

Jak przyrządzić domowy marcepan?
Jak przyrządzić domowy marcepan?123RF/PICSEL

Czym jest i skąd pochodzi marcepan?

Zobacz również:

    Masa marcepanowa - niezbędne produkty

    Do przygotowania marcepanu niezbędne będą zmielone migdały
    Do przygotowania marcepanu niezbędne będą zmielone migdały123RF/PICSEL
    • 260 g cukru pudru
    • 350 g mielonych migdałów lub mączki migdałowej
    • 175 g drobnego cukru
    • 2 duże jajka
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • szczypta soli

    Przygotowanie domowego marcepanu

    1. Do miski przesiewamy cukier puder, a następnie łączymy go z drobnym białym cukrem oraz mielonymi migdałami.
    2. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka z dodatkiem soli. Gdy zaczną robić się puszyste i podwoją swoją objętość, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze przez chwilę.
    3. W kolejnym kroku do napowietrzonych jajek zaczynamy powoli wsypywać suche składniki, nie przestając ubijać całości.
    4. Kiedy zauważymy, że masa gęstnieje, wyjmujemy ją na silikonową stolnicę i zagniatamy, podsypując odrobiną cukru pudru.
    5. Gotowy marcepan powinien przestać kleić się do rąk i nabrać elastycznej formy. Tak przygotowany wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
    6. Marcepan z dodatkiem jajek może leżeć w lodówce nie dłużej niż dwa dni, a najlepiej zużyć go od razu po przygotowaniu.
    Jak zrobić masło migdałowe?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?