Jak zrobić słodki marcepan domowym sposobem?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Jak przyrządzić domowy marcepan?
Jak przyrządzić domowy marcepan?123RF/PICSEL

Czym jest i skąd pochodzi marcepan?

Masa marcepanowa - niezbędne produkty

Do przygotowania marcepanu niezbędne będą zmielone migdały
Do przygotowania marcepanu niezbędne będą zmielone migdały123RF/PICSEL
  • 260 g cukru pudru
  • 350 g mielonych migdałów lub mączki migdałowej
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie domowego marcepanu

  1. Do miski przesiewamy cukier puder, a następnie łączymy go z drobnym białym cukrem oraz mielonymi migdałami.
  2. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka z dodatkiem soli. Gdy zaczną robić się puszyste i podwoją swoją objętość, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  3. W kolejnym kroku do napowietrzonych jajek zaczynamy powoli wsypywać suche składniki, nie przestając ubijać całości.
  4. Kiedy zauważymy, że masa gęstnieje, wyjmujemy ją na silikonową stolnicę i zagniatamy, podsypując odrobiną cukru pudru.
  5. Gotowy marcepan powinien przestać kleić się do rąk i nabrać elastycznej formy. Tak przygotowany wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
  6. Marcepan z dodatkiem jajek może leżeć w lodówce nie dłużej niż dwa dni, a najlepiej zużyć go od razu po przygotowaniu.
Jak zrobić masło migdałowe?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na