Magda Gessler zdradza przepis na paschę. Robi furorę na świątecznym stole

Święta Wielkanocne już za pasem, więc czas, by przygotować wyśmienite wypieki. Jedną z propozycji znanej restauratorki, Magdy Gessler, jest pascha. To pięknie prezentujący się wypiek na świątecznym stole. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Dlatego sprawdzi się też w przypadku amatorów ciast.

Przepis na paschę Magdy Gessler
Przepis na paschę Magdy Gessler123RF/PICSEL/Fot. Mateusz Grochocki/DDTVNEast News

Dlaczego warto przygotować paschę na Wielkanoc?

Pascha to rodzaj ciasta wielkanocnego, które można zdobić na wiele sposobów. Głównymi składnikami wypieku jest cukier, masło oraz żółtka. Pascha ma wymiar symboliczny i swoim kształtem przypomina piramidę. To na wzór grobu Chrystusa, który zmartwychwstał trzeciego dnia po ukrzyżowaniu. Dodatki w postaci bakalii, suszonych kwiatów czy kolorowej posypki symbolizują bogactwo.

Przepis na paschę Magdy Gessler

Do przygotowania paschy według przepisu popularnej polskiej restauratorki potrzebujesz:

  • 250 gramów masła,
  • 200 gramów cukru pudru,
  • cztery laski wanilii,
  • cytrynę,
  • osiem żółtek,
  • kilogram twarogu pełnotłustego,
  • półtorej szklanki śmietany 22 procent,
  • 50 gramów skórki pomarańczy,
  • 50-100 gramów rodzynek,
  • koniaku do namoczenia rodzynek,
  • 100 gramów orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Do słoika nasyp cukier puder i dodaj kilka lasek wanilii, zamknij na kilka godzin. Dzięki temu aromatyczny zapach wanilii przeniknie co cukru pudru.
  2. W międzyczasie namocz cytrynę w zimnej wodzie.
  3. Miękkie masło utrzyj i połącz z waniliowym cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku.
  4. Przy okazji osusz cytrynę i pozbądź się skórki, następnie dodaj do masy.
  5. Ser należy przepuścić trzy razy przez maszynkę. Dodaj kwaśną śmietanę.
  6. Wymieszaj ze sobą obie masy i dodaj: skórkę z pomarańczy, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone w koniaku.
  7. Masę przełóż na czystą ścierkę i delikatnie zawiń, następnie połóż na sicie i obciąż cięższym przedmiotem.
  8. Sito połóż na naczyniu, by przez noc wszystko obciekło co zbędne. Pascha będzie gotowa na następny dzień. Udekoruj ją według własnego gustu i delektuj się jej przepysznym smakiem!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas