Magda Gessler zdradza przepis na paschę. Robi furorę na świątecznym stole

Przepis na paschę Magdy Gessler
Przepis na paschę Magdy Gessler123RF/PICSEL/Fot. Mateusz Grochocki/DDTVNEast News

Dlaczego warto przygotować paschę na Wielkanoc?

Przepis na paschę Magdy Gessler

  • 250 gramów masła,
  • 200 gramów cukru pudru,
  • cztery laski wanilii,
  • cytrynę,
  • osiem żółtek,
  • kilogram twarogu pełnotłustego,
  • półtorej szklanki śmietany 22 procent,
  • 50 gramów skórki pomarańczy,
  • 50-100 gramów rodzynek,
  • koniaku do namoczenia rodzynek,
  • 100 gramów orzechów włoskich.
  1. Do słoika nasyp cukier puder i dodaj kilka lasek wanilii, zamknij na kilka godzin. Dzięki temu aromatyczny zapach wanilii przeniknie co cukru pudru.
  2. W międzyczasie namocz cytrynę w zimnej wodzie.
  3. Miękkie masło utrzyj i połącz z waniliowym cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku.
  4. Przy okazji osusz cytrynę i pozbądź się skórki, następnie dodaj do masy.
  5. Ser należy przepuścić trzy razy przez maszynkę. Dodaj kwaśną śmietanę.
  6. Wymieszaj ze sobą obie masy i dodaj: skórkę z pomarańczy, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone w koniaku.
  7. Masę przełóż na czystą ścierkę i delikatnie zawiń, następnie połóż na sicie i obciąż cięższym przedmiotem.
  8. Sito połóż na naczyniu, by przez noc wszystko obciekło co zbędne. Pascha będzie gotowa na następny dzień. Udekoruj ją według własnego gustu i delektuj się jej przepysznym smakiem!
Wielkanocne przyprawy. Mają wyjątkowy smak oraz korzystny wpływ na zdrowieInteria.tv