Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

Kiedy wczesną wiosną kończą nam się zapasy kapusty kiszonej, trzeba sięgnąć po inne produkty, które będą idealnym dodatkiem do obiadu. Wybór tak naprawdę jest bez liku, ale warto sięgnąć po coś, co w sklepach jest łatwo dostępne i przyrządza się dosłownie w kilka chwil. Mowa oczywiście o kapuście pekińskiej, która z jednej strony jest delikatna, a z drugiej zapewni efekt przyjemnego chrupania. Jeśli sięgniemy akurat po to warzywo i dodamy kilka innych, mamy sukces w kieszeni gwarantowany. Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej jest na wyciągnięcie ręki.

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej jest łatwa w przygotowaniu
Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej jest łatwa w przygotowaniu123RF/PICSEL

Dlaczego kapusta pekińska?

Jeśli nie mamy pojęcia, z czego przygotować surówkę na obiad, to kapusta pekińska jest rozwiązaniem idealnym. Nie tylko przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ale zapewnimy sobie całą gamę cennych wartości odżywczych. Kapusta pekińska to cenne źródło witaminy C (działa na odporność i kondycję naczyń krwionośnych), A (chroni oczy i skórę) oraz z grupy B. Znaleźć można w niej bardzo rzadko spotykaną witaminę U - to właśnie ona redukuje stany zapalne i pomaga regenerować się skórze. W warzywie obecne jest także żelazo, a także potas i magnez.

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej: Składniki

Kapusta pekińska jest tylko jednym ze składników surówki. Tak naprawdę, można do niej dodać wiele warzyw, które nam przypadają do gustu albo są po prostu w danej chwili dostępne w warzywniaku. Liczy się kreatywność i odwaga w łączeniu smaków! Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować samodzielnie, przedstawiamy podstawowy skład na najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • kapusta pekińska (jedna mała lub pół większej)
  • marchew
  • jabłko
  • pęczek rzodkiewki
  • majonez
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej jest banalne. Przygotowania należy zacząć od umycia wszystkich składników. Kapustę pekińską trzeba drobno poszatkować, przełożyć do miski, zasypać solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Marchew i jabłko należy obrać i wraz z rzodkiewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na koniec całość można skropić niewielką ilością soku z cytryny i wzbogacić kilkoma łyżkami majonezu. Po wymieszaniu najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej jest gotowa.

SMACZNEGO!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas