Jak zrobić suszoną włoszczyznę?

<p>Suszona włoszczyzna to popularny składnik w naszej kuchni. Ale czy czytałaś etykietkę?! Glutaminian sodu, sztuczne barwniki, tłuszcze, aromaty i konserwanty. Wystarczy! Domowa włoszczyzna jest o wiele lepsza niż ta z papierka. Kontrolujesz jego skład, kt&oacute;ry jest w 100% naturalny i zawiera mniej sodu. To tylko świeże warzywa zioła i s&oacute;l. Nic więcej. Przygotowanie takiej suszonej włoszczyzny to nic trudnego. Oto przepis na suszoną włoszczyznę.</p>

włoszczyzna suszona
włoszczyzna suszona© Photogenica
włoszczyzna składniki
© Photogenica

Bierzemy się do pracy. Potrzebujemy 1 dużą marchewkę (bez skórki), 2 łodygi selera naciowego, 1 średnia cebula, garść natki pietruszki, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu, sól morska lub kuchenna. Możesz dodać inne warzywa i zioła np. czosnek, pomidory, bazylię, szałwię, pora, itp.

włoszczyzna w proszku
© Photogenica

Wszystkie warzywa dobrze płuczemy i te, które wymagają obrania – obieramy. Kroimy wszystkie składniki na mniejsze kawałki i przekładamy do robota kuchennego. Otrzymaną masę warzywną, ważymy. Obliczamy jaką ilość soli należy do warzyw dodać. Ilość soli to 20% wagi naszej masy warzywnej. Przykładowo: masa waży 455g, wówczas ilość soli to 91g. Doprawioną masę przekładamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2h, okazjonalnie mieszając. Zauważymy, że z warzyw odparowuje woda. Mieszankę gotujemy do czasu, aż puszczona przez nie woda wchłonie się z powrotem.

włoszczyzna w proszku
© Photogenica

Następnie warzywa rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150st C przez 1h 15minut, do momentu aż warzywa będą suche. Podczas pieczenia, należy przemieszać warzywa. Po upieczeniu pozostawiamy włoszczyznę do wystygnięcia. Przestudzoną mieszankę ponownie wsypujemy do robota kuchennego i ścieramy na proszek. Suchą włoszczyznę przechowujemy w szczelnym słoiku, z dala od światła i wilgoci. Tak przygotowaną włoszczyznę przechowujemy do 3 miesięcy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas