Jak zrobić syrop cukrowy o zapachu ziół?

Ziołowy syrop cukrowy posiada cudowny smak. Dodaj odrobinę syropu do ciast, masy, sorbetów lub polej odrobiną miseczkę owoców. Skrop nim ciasto i babeczki. Dowiedz się jak go sporządzić.

Syrop cukrowy
Syrop cukrowy© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • garść świeżych liści lub 8-10 gałązek dowolnych ziół
syrop cukrowy z ziołami
© Photogenica

Do małego garnuszka wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj na średnim ogniu, aż do zagotowania się wody i rozpuszczenia cukru. Dodaj zioła i rozgnieć je łyżką o ściankę garnka. Przykryj garnek pokrywką, zsuń z ognia i odstaw na 30 minut.

ziołowy syrop cukrowy
© Photogenica

Usuń liście i wyciśnij je do syropu. Przelej syrop do czystego słoika i przechowuj w lodówce. Możesz go przechowywać przez 4 tygodnie.

cukrowy syrop
© Photogenica

Syrop również zachowa smak po zamrożeniu. Gdy nie będzie ci on potrzebny w danej chwili lub chcesz mieć go do świątecznych wypieków. Przelej do butelek zostawiając wolną przestrzeń w butelce. Przed użyciem wyjmij go z zamrażarki i poczekaj aż się odmrozi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas