Jak zrobić syrop czekoladowy?
Ten syrop zastąpi wszystkie gotowe syropy czekoladowe. Jest znacznie smaczniejszy i taki prosty w przygotowaniu. Zrobisz go w zaledwie 10 minut i szybko stwierdzisz, że jest najlepszy na świecie. Możesz go dodać do mleka, kawy, koktajli owocowych, lodów i naleśników.
Rzeczy, których potrzebujesz
1 szklanka dobrej jakości niesłodzonego kakao w proszku, 1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, pół łyżeczki soli, 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
W średniej wielkości rondelku wymieszaj kakao z cukrem. Dodaj wodę i 1/4 łyżeczki soli. Całość dobrze wymieszaj i postaw na kuchenkę. Włącz średni ogień i cały czas mieszając poczekaj, aż syrop się zagotuje.
Kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty, aż całość zgęstnieje. Syrop będzie nadal dość rzadki (zgęstnieje do konsystencji syropu po przestygnięciu). Spróbuj i jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze 1/4 łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj.
Ściągnij syrop z ognia, dodaj ekstraktu waniliowego i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Syrop przechowuj w szczelnym słoiczku lub buteleczce w lodówce. Będzie on przydatny do spożycia przez co najmniej miesiąc czasu.