Jak zrobić tzatziki? Dlaczego warto włączyć grecki sos do diety?
Sos tzatziki pochodzi z Grecji, lecz jego sława sięga znacznie dalej. Trudno się temu dziwić, ponieważ składa się z zaledwie kilku prostych składników, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Podawany bywa w ramach przystawki, doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, a także warzyw serwowanych na ciepło i chrupiących przekąsek. Grono jego fanów z pewnością powiększy się na wieść, że grecki sos tzatziki ma też kapitalny wpływ na jelita, poziom cholesterolu i układ odpornościowy.
Sos tzatziki: Na co trzeba zwrócić uwagę?
Podstawą potrawy jest gęsty jogurt grecki. W ojczyźnie tego przysmaku produkowany jest z mleka owczego, ma kremową konsystencję. Niestety, w Polsce oryginalny specjał jest trudno dostępny, a na sklepowych półkach możemy znaleźć jogurt typu greckiego. Liczni producenci obiecują wybitne doznania smakowe, lecz podczas zakupów powinniśmy dokładnie przyjrzeć się składowi opisanemu na etykiecie.
Do tzatziki starajmy się wybierać jogurty, które nie zawierają mleka w proszku, żelatyny, stabilizatorów i długiej listy chemicznych dodatków oraz konserwantów. W składzie powinno dominować mleko oraz żywe kultury bakterii.
Jak zrobić tzatziki? Instrukcja krok po kroku
Do przygotowania sosu tzatziki potrzebujemy dużego opakowania jogurtu greckiego (500 ml), dwóch ząbków czosnku, jednego świeżego ogórka, dwóch łyżek oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z połowy cytryny, sześciu listków świeżej mięty oraz soli do przyprawienia według uznania.
Sposób przygotowania:
Ogórek dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Gotowy sos tzatziki nie powinien być zbyt wodnisty!
Drobno siekamy miętę i łączymy w salaterce z jogurtem. Czosnek obieramy, rozgniatamy i mieszamy go w małej miseczce lub filiżance z oliwą oraz solą.
Do jogurtu dodajemy starty ogórek, czosnek i sok z cytryny. W razie potrzeby można jeszcze posolić. Nie należy jednak przesadzać z tą przyprawą. Pierwsze skrzypce powinny grać odświeżające ogórek oraz mięta.
Dlaczego warto jeść tzatziki?
Powodem jest nie tylko wyśmienity smak sosu oraz jego uniwersalność. Jeśli rozłożymy jego skład na czynniki pierwsze, okaże się, że każdy z produktów wnosi cenne dla organizmu właściwości odżywcze.
Dobrej jakości jogurt grecki stanowi doskonałe źródło żywych kultur bakterii, które przywracają w przeciążonych jelitach prawidłową florę bakteryjną i wspomagają ich pracę. Produkt będący podstawą sosu tzatziki sprzyja wchłanianiu wapnia oraz żelaza, a obecne w nim białko jest budulcem mięśni oraz zdrowych kości.
Oliwa z oliwek nie bez przyczyny nazywana jest płynnym złotem. Uwzględnianie jej w posiłkach pomoże obniżać poziom złego cholesterolu we krwi oraz zadbać o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Witaminy zawarte w oliwie (mowa zwłaszcza o witaminie A oraz kwasie askorbinowym) sprzyjają odporności i zdrowym oczom.
Z kolei czosnek to składnik doskonale znany na polskim podwórku jako obowiązkowy element naturalnej apteczki. Działa jak naturalny antybiotyk, więc dzięki niemu szybciej pozbędziemy się infekcji, przede wszystkim w kontekście górnych dróg oddechowych.
Czas na ostatni składnik greckiego tzatziki, ale nie mniej ważny. Ogórek warto uwzględniać w diecie jako sposób na odkwaszenie organizmu oraz usuwanie nadmiaru zmagazynowanej wody. Wspiera walkę z zaparciami i powolną przemianą materii.