Jak zrobić wegańską sałatkę z pieczoną papryką?
Prosta i pyszna sałatka. Można ją podawać na obiad z dodatkiem rukoli i humusem, lub jeść samodzielnie. Jest doskonałą kompozycją smaków bez zbędnych składników. Pieczony kalafior i papryka świetnie smakują w połączeniu z prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki
1 mały, podzielony na różyczki kalafior
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
½ szklanki kaszy gryczanej
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
½ szalotki
¼ czerwonej, posiekanej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj blachę do pieczenia oliwą ( jedna łyżka), wyłóż różyczki kalafiora. Dodaj całą czerwoną paprykę. Piecz warzywa przez 20-30 minut, aż kalafior będzie brązowy i chrupiący na brzegach. Papryka powinna być mocno przypieczona i miękka. Być może trzeba usunąć różyczyczki kalafiora z blachy i pozostawić samą paprykę, piec przez kolejne pięć minut.
Z upieczonej papryki usuń skórkę i pokrój na małe kawałki. W międzyczasie wypłucz dobrze kaszę i umieść w garnku z 1 szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 min. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę, wyłącz kuchenkę i pozostaw kaszę pod przykryciem. Przygotuj resztę sałatki. Upraż orzechy na patelni na średnim ogniu lub wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 min. Wymieszaj wszystkie składniki, w tym pozostałą łyżkę oliwy i dopraw solą i pieprzem.