Jak zrobić wegańską tartę z czerwonymi buraczkami?
Ciasto jest bardzo proste do wykonania i niezwykle pyszne. Łączy w sobie orzechowy smak mąki gryczanej, aromat świeżego rozmarynu i olej kokosowy. Pieczenie buraczków wydobywa z nich naturalną słodycz, która współgra z kremowym i pikantnym farszem z migdałów.
Składniki
Ciasto:
1 ½ szklani mąki gryczanej
½ łyżeczki soli
1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
½ szklanki oleju kokosowego
3-5 łyżek wody
Farsz:
¾ szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli
pieprz
¼ szklanki wody
3- 4 buraki
1 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie
Najpierw wyczyść dokładnie buraki. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw buraczki do ostygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórkę, która powinna łatwo schodzić. Pokrój je w talarki.
Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj kulę.
Przygotuj nadzienie migdałowe. Połącz zmielone migdały z sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wodą i oliwą. Wyłóż ciasto na pergamin i rozwałkuj na duży okrąg. Rozprowadź na nim nadzienie migdałowe, pozostawiając margines. Następnie ułóż buraczki. Delikatnie pozaginaj krawędzie ciasta. Nie martw się jeśli ciasto pęknie trochę, po prostu palcami delikatnie połącz załamania. Skrop buraczki odrobiną oliwy. Piecz tartę przez około 40 minut, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut i podawaj.