Jak zrobić wegański bekon?

Pewnie się zastanawiasz jak to możliwe? Wegański bekon? Do przyrządzenia bekonu potrzebny jest tempeh- powstaje on ze fermentowanej soi. Stanowi źródło białka, witamin i minerałów. Tempeh słynie jako najlepszy zamiennik mięsa i nabiału. Co prawda nigdy nie zastąpi chrupkości wieprzowego bekonu, jednakże stanowi jego pyszny substytut. Cały trik polega na tym, by cieniutko pokrojony tempeh trzymać w marynacie przez całą noc zanim go usmażymy.

bekon wegański
bekon wegański© Photogenica

Składniki

tempeh sojowy
© Photogenica

500 g tempeh, pokrojony w bardzo cienkie plastry

¼ szklanki sosu sojowego

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżeczka brązowego cukru

½ łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka oleju rzepakowego

½ szklanki wody

Wykonanie

krojony tempeh
© Photogenica

Umieść plasterki tempeh w naczyniu. W małym rondelku wymieszaj ocet, sos sojowy, brązowy cukier, kminek, chili w proszku, i ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę. Zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą zalej plasterki tepeh. Ostudź, przykryj i odstaw w chłodnie miejsce, najlepiej na całą noc.

tempeh
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do około 150 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Usuń nadmiar marynaty. Ostrożnie przenieś plasterki tempeh na tak przygotowaną blachę.

Posmaruj plasterki pędzlem namoczonym w oleju i posyp mieloną papryką. Piecz od 10 do 15 minut, aż zbrązowieją. Przełóż na drugą stronę, posmaruj olejem i zapiekaj kolejne 5-7 min, aż będą brązowe i chrupiące. Uważaj, aby tempeh się nie spalił. Możesz go serwować z kanapkami lub samodzielnie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas