Jak zrobić wegański majonez z awokado?
Majonez to z definicji emulsja z żółtek i oliwy. Jeśli jednak nie tolerujesz jajek, ten oryginalny domowy majonez jest doskonałą alternatywą. W poszukiwaniu pomysłu na majonez, który byłby źródłem dobrych tłuszczów ten przepis doskonale się sprawdzi.
Można oczywiście użyć zwykłego puree z awokado, ale przepis ten pozwoli zrobić majonez podobny w smaku i konsystencji do tradycyjnego majonezu z jaj. Wegański majonez doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw, np. sałatki z tuńczyka lub kurczaka. W przepisie użyto oliwy z oliwek, ale można zastąpić ją olejem z awokado. Dodanie soku z cytryny i musztardy pomaga naśladować smak zwykłego majonezu.
Składniki:
2 dojrzałe, świeże awokado
¼ szklanki wysokiej jakości oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny (soku z limonki lub octu jabłkowego)
½ łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Obierz awokado, wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na średnich obrotach na gładką emulsję. Majonez jest gotowy. Możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku maksimum przez dwa dni. Najlepiej smakuje spożywany od razu.