Jak zrobić wegetariański pasztet z grzybów?
Pikantny wegetariański pasztet być może nie oszuka „mięsożerców”, ale na pewno będzie doskonale wszystkim smakował. Możesz go serwować z ziemniaczanym puree i słodkim groszkiem. Albo podawać plasterki pasztetu na kromkach chleba, a nawet może stanowić dodatek do pizzy.
Składniki:
2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę ( bez skórki)
1 szklanka mleka roślinnego
¼ szklanki oliwy
2 szklanki posiekanej cebuli
1 łyżka soli
1 kg grzybów ( pieczarki, leśne grzyby)
3 ząbki czosnku
1 szklanka ketchupu
3 łyżki posiekanych świeżych ziół ( tymianek, szałwia, rozmaryn, pietruszka)
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka mielonych włoskich orzechów
½ szklanki płatków owsianych
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
½ łyżki świeżo zmielonego pieprzu
½ szklanki bułki tartej
skórka otarta z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
W małej misce namocz chleb w mleku i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar mleka i odłóż na bok. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i duś na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Grzyby pokrój i dodaj do cebuli. Duś aż nadmiar wody odparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę szklanki ketchupu, posiekane zioła i sos sojowy. Duś przez około 2 minuty.
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw grzyby do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj chleb, orzechy, płatki owsiane, bułkę tartą, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Foremkę do pieczenia nasmaruj tłuszczem, wyłóż masę, wierzch pasztetu posmaruj resztą ketchupu. Zapiekaj godzinę w piekarniku.