Jak zrobić wegetariański pasztet z grzybów?

Pikantny wegetariański pasztet być może nie oszuka „mięsożerców”, ale na pewno będzie doskonale wszystkim smakował. Możesz go serwować z ziemniaczanym puree i słodkim groszkiem. Albo podawać plasterki pasztetu na kromkach chleba, a nawet może stanowić dodatek do pizzy.

pasztet grzybowy
pasztet grzybowy© Photogenica

Składniki:

grzyby
© Photogenica

2 szklanki chleba pokrojonego w kostkę ( bez skórki)

1 szklanka mleka roślinnego

¼ szklanki oliwy

2 szklanki posiekanej cebuli

1 łyżka soli

1 kg grzybów ( pieczarki, leśne grzyby)

3 ząbki czosnku

1 szklanka ketchupu

3 łyżki posiekanych świeżych ziół ( tymianek, szałwia, rozmaryn, pietruszka)

1 łyżka sosu sojowego

1 szklanka mielonych włoskich orzechów

½ szklanki płatków owsianych

2 łyżki soku z cytryny

2 jajka

½ łyżki świeżo zmielonego pieprzu

½ szklanki bułki tartej

skórka otarta z cytryny

składniki na pasztet
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

W małej misce namocz chleb w mleku i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar mleka i odłóż na bok. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i duś na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Grzyby pokrój i dodaj do cebuli. Duś aż nadmiar wody odparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę szklanki ketchupu, posiekane zioła i sos sojowy. Duś przez około 2 minuty.

pasztet z gzybów
© Photogenica

Zdejmij patelnię z ognia i odstaw grzyby do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj chleb, orzechy, płatki owsiane, bułkę tartą, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Foremkę do pieczenia nasmaruj tłuszczem, wyłóż masę, wierzch pasztetu posmaruj resztą ketchupu. Zapiekaj godzinę w piekarniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas