Jak zrobić zdrową przekąskę dla dziecka?

Te pyszne batoniki nie wymagają pieczenia, są wegańskie i bezglutenowe, pełne orzechów, migdałów, słodzone naturalnym syropem klonowym. Stanowią doskonałą alternatywę dla batonów ze sklepu. Nie zawierają cukrów rafinowanych ani niezdrowych tłuszczy. Mogą być doskonałą przekąską do szkoły.

zdrowe batony
zdrowe batony© Photogenica

Składniki:

zmiksowane składniki
© Photogenica

½ szklanki masła z nerkowców

6 łyżek syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki wody

1 szklanka mąki z migdałów

1 i ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

szczypta soli

Polewa:

2 łyżki masła z nerkowców

1 łyżka syropu klonowego

¼ łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki wanilii

1 łyżeczka wody

ciasto na batony
© Photogenica

Wstaw masło z nerkowców na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Następnie przelej do malaksera, dodaj również syrop klonowy, wanilię, wodę i zmiksuj na gładką masę.

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon, ziele angielskie i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna być gęsta i lepka. Przełóż ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę. Rozsmaruj równomiernie. Umieść blaszkę w zamrażalniku na około godzinę.

zdrowe batony
© Photogenica

Przygotuj polewę. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Wyjmij foremkę z lodówki i polej ciasto przygotowaną polewą. Wstaw ponownie do lodówki. Gdy polewa stężeje pokrój ciasto na paski. Każdy batonik możesz zawinąć w pergamin. Przechowuj je w lodowce, gdyż w temperaturze pokojowej za bardzo miękną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas