Jak zrobić zdrową przekąskę dla dziecka?
Te pyszne batoniki nie wymagają pieczenia, są wegańskie i bezglutenowe, pełne orzechów, migdałów, słodzone naturalnym syropem klonowym. Stanowią doskonałą alternatywę dla batonów ze sklepu. Nie zawierają cukrów rafinowanych ani niezdrowych tłuszczy. Mogą być doskonałą przekąską do szkoły.
Składniki:
½ szklanki masła z nerkowców
6 łyżek syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wody
1 szklanka mąki z migdałów
1 i ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
Polewa:
2 łyżki masła z nerkowców
1 łyżka syropu klonowego
¼ łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka wody
Wstaw masło z nerkowców na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Następnie przelej do malaksera, dodaj również syrop klonowy, wanilię, wodę i zmiksuj na gładką masę.
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon, ziele angielskie i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna być gęsta i lepka. Przełóż ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę. Rozsmaruj równomiernie. Umieść blaszkę w zamrażalniku na około godzinę.
Przygotuj polewę. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Wyjmij foremkę z lodówki i polej ciasto przygotowaną polewą. Wstaw ponownie do lodówki. Gdy polewa stężeje pokrój ciasto na paski. Każdy batonik możesz zawinąć w pergamin. Przechowuj je w lodowce, gdyż w temperaturze pokojowej za bardzo miękną.