Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?

Zapiekanka ziemniaczana z serem to proste danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje wspaniale. Tę niewymagającą potrawę można zrobić na wiele różnych sposobów - oto kilka pomysłów, jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z serem?123RF/PICSEL

Ziemniaczane talarki z serem

Zapiekanka ziemniaczana z serem, rozmarynem i czosnkiem
Zapiekanka ziemniaczana z serem, rozmarynem i czosnkiem123RF/PICSEL

Przygotowanie potrawy rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie umyj i obierz ziemniaki (pół kilograma), pokrój je w półcentymetrowe plastry i zalej zimną wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Odcedź i osusz. W rondelku zmieszaj dwieście mililitrów śmietany i tyle samo mleka, dwa obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzej, ale uważaj, by nie zagotować. Naczynie żaroodporne lub blaszkę posmaruj masłem i ułóż na nim warstwę ziemniaków, dopraw je solą i zalej wcześniej przygotowaną mieszanką. Przykryj naczynie. Jeśli jest to blaszka, użyj w tym celu folii aluminiowej. Zetrzyj 10 dekagramów żółtego sera na grubej tarce. Po 45 minutach wyjmij, odkryj zapiekankę. Posyp ją żółtym serem, pieprzem i gałką muszkatołową. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze dwadzieścia minut bez przykrycia, aż ser się zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana z serem jest gotowa!

Zapiekanka ziemniaczana z serem może mieć też kilka warstw.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria

Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki zapiekane z serem123RF/PICSEL

Jak przygotować ziemniaki zapiekane z serem? Na początek umyj ziemniaka i wykonaj głębokie, półcentymetrowe nacięcia. Uważaj, aby nie przeciąć warzywa. Aby tego uniknąć, możesz położyć bulwę na drewnianej łyżce. Podczas krojenia jej brzegi powstrzymają nóż przed zbyt głębokim nacięciem. Pokrój masło w plastry, to samo zrób z serem. Najlepiej użyć parmezanu, ale sprawdzi się każdy, żółty ser. Do nacięć w ziemniaku wkładaj na przemian ser i masło. Przełóż kartofle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem. Skrop całość odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Ziemniaki piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie zetrzyj ser cheddar na grubej tarce. Po upływie 45 minut wyjmij ziemniaki, polej je śmietaną i posyp serem. Włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut. Ziemniaki zapiekane z serem są gotowe!

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas