Jak zrobić zimowy koktajl z miodu i szałwii?
Nutka pomarańczy i słodkiego miodu idealnie komponuje się z burbonem. Zdecydowanie nie jest to dziewczęcy drink, musisz lubić smak burbonu. Jeśli chcesz się zrelaksować, o ciężkim dniu, zmieszaj syrop z burbonem i będziesz gotować walczyć ze złem tego świata.
Rzeczy, których potrzebujesz
Miodowo-szałwiowy syrop:
* szklanka wody
* ½ szklanki miodu
* 10-12 listków świeżej szałwii
Koktajl:
* 60g burbona
* 1 łupina pomarańczy
* 1 świeży listek szałwii
* 3 łyżki syropu z szałwii
W garnku na średnim ogniu zagotuj wodę, miód i listki szałwii. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz kuchenkę i pozwól syropowi ostygnąć.
Krótkie szklanki napełnij lodem. Wlej burbon i przestudzony syrop szałwiowy na lód. Wyciśnij skórkę pomarańczy, tak by wydzielił się olejek. Skórkę wrzuć do szklanki, zmieszaj wszystko razem i przybierz listkami szałwii.
Koktajl nie jest zbyt słodki. Jeśli lubisz słodsze napoje możesz go jeszcze dosłodzić miodem. Zamieszaj i rozkoszuj się.