Jak zrobić zimowy koktajl z miodu i szałwii?

Nutka pomarańczy i słodkiego miodu idealnie komponuje się z burbonem. Zdecydowanie nie jest to dziewczęcy drink, musisz lubić smak burbonu. Jeśli chcesz się zrelaksować, o ciężkim dniu, zmieszaj syrop z burbonem i będziesz gotować walczyć ze złem tego świata.

Miodowo szałwiowy koktajl
Miodowo szałwiowy koktajl© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

Miodowo-szałwiowy syrop:

* szklanka wody

* ½ szklanki miodu

* 10-12 listków świeżej szałwii

Koktajl:

* 60g burbona

* 1 łupina pomarańczy

* 1 świeży listek szałwii

* 3 łyżki syropu z szałwii

Koktajl z miodu i szałwii
© Photogenica

W garnku na średnim ogniu zagotuj wodę, miód i listki szałwii. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz kuchenkę i pozwól syropowi ostygnąć.

Szałwiowy koktajl
© Photogenica

Krótkie szklanki napełnij lodem. Wlej burbon i przestudzony syrop szałwiowy na lód. Wyciśnij skórkę pomarańczy, tak by wydzielił się olejek. Skórkę wrzuć do szklanki, zmieszaj wszystko razem i przybierz listkami szałwii.

Koktajl ze skórką pomarańczową
© Photogenica

Koktajl nie jest zbyt słodki. Jeśli lubisz słodsze napoje możesz go jeszcze dosłodzić miodem. Zamieszaj i rozkoszuj się.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas