Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięso mielone tak często gości na naszym stole, że wielu osobom trudno sobie wyobrazić jego brak w sklepach. Ale istnieją również i tacy, którzy zarzucają mu zgubny wpływ na zdrowie. Czy jednak należy się go obawiać? Mięso mielone w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwe dla zdrowia, bowiem zawiera m.in. witaminy z grupy B, a także ma pobudzające naszą odporność białko czy tłuszcze, które są ważnym surowcem energetycznym. Ale jak znaleźć dobre mięso mielone? Na co trzeba zwrócić uwagę podczas zakupu?

Świeże mięso mielone powinno mieć różowy bądź czerwony kolor
Świeże mięso mielone powinno mieć różowy bądź czerwony kolor123RF/PICSEL

Mięso mielone, a w kawałku

Mięso mielone (oczywiście oprócz formy) niczym szczególnie nie różni się od całej sztuki mięsa. Ma te same właściwości, zawiera takie same składniki odżywcze oraz cechuje je identyczna kaloryczność. Wśród wszystkich rodzajów mięsa najczęściej wybór pada na wieprzowinę (oczywiście łopatka i schab), rzadziej na wołowinę, cielęcinę czy drób. Sklepy oferują mięso mielone przygotowywane na miejscu: niekiedy wcześniej już rozdrobnione i czekające na tacach na klienta, a czasami mielone na życzenie przez pracownika stoiska mięsnego czy masarni. Oczywiście, obecne są także produkty, które pakowane są próżniowo w pojemniki i to właśnie one wzbudzają najwięcej kontrowersji.

Jakie mięso mielone wybrać?

Trudno jest jednoznacznie powiedzieć, które mięso mielone jest najlepsze, ponieważ każde z nich posiada jakieś wady. Najlepiej poprosić o mięso mielone na życzenie, ponieważ wtedy mamy pewność, co dokładnie zakupujemy. Teoretycznie mięso nabyte tzw. luzem też nie jest najgorszym pomysłem, aczkolwiek nie ma pewności, jak długo jest obecne w sklepowej ladzie. Zatem, jak poznać, że mięso jest świeże? Najczęściej po kolorze. Świeży produkt powinien być różowy albo czerwony, ponieważ zawiera mioglobinę - naturalny barwnik odpowiedzialny za barwę, które z czasem się utlenia powodując, że mięso szarzeje i robi się ciemniejsze. Zatem czy takie mięso jest dyskwalifikowane do spożycia? Nie, można ja jeść, ale warto wiedzieć, że już jakiś czas było eksponowane w sklepowej chłodni.

Świeżo mielone mięso mielone powinno być spożyte w dniu zakupu
Świeżo mielone mięso mielone powinno być spożyte w dniu zakupu123RF/PICSEL

Termin przydatności do spożycia

Wiele osób zastanawia się, jak szybko trzeba wykorzystać mięso mielone, aby nie tylko zachowało swoje właściwości, ale także by się nie zepsuło. Zatem w przypadku produktu dostępnego luzem lub mielonego na miejscu najlepiej wykorzystać je w dniu zakupu. Jednak mięso mielone - podobnie jak inne rodzaje - można bezpiecznie zamrozić. W takim przypadku warto wcześniej je podzielić na porcje, które ułatwią rozmrażanie i przełożyć je do innych woreczków bądź pojemników. Mięso mielone może być przechowywane w zamrażarce nie dłużej niż osiem tygodni.

Mięso pakowane

Mięso mielone jest również dostępne w hermetycznie zamykanych opakowaniach, które powodują, że znacząco wydłuża się jego przydatność do spożycia. Taki produkt musi zawierać również stosowną informację z jakiej części i z jakiego gatunku jest wyprodukowane, a także musi zawierać datę określającą czas, do kiedy trzeba mięso spożyć. Oczywiście, warto dokładnie przeanalizować wszystkie zawarte na opakowaniu informacje, bowiem często sklepy oferują w asortymencie mięso garmażeryjne, które znacząco różni się od tego zwykłego. Czym?

Mięso mielone musi mieć jednolity kolor
Mięso mielone musi mieć jednolity kolor123RF/PICSEL

Mięso garmażeryjne

Jakość mięsa mielonego jest ściśle kontrolowana, więc takim mianem mogą być określane wyłącznie produkty, które wyrabiane są z mięsa i mogą mieć dodatek soli jako naturalnego konserwantu (jej obecność nie może przekraczać jednego proc.). Natomiast  w chłodniach obecne jest także mięso garmażeryjne: ono ma podobne zastosowania kulinarne, jednak może być ono w znacznym stopniu przetworzone, a także urozmaicone o inne składniki. Co w takim razie może się w nim znaleźć? Przede wszystkim dodatki białkowe (w tym roślinne), kolagen, woda, tłuszcze, konserwanty, błonnik i przyprawy. Wszystko to sprawia, że ilość samego mięsa drastycznie się zmniejsza, więc finalnie jego obecność oscyluje między 70 a 90 proc.

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Wybór mięsa mielonego zależy od indywidualnych preferencji. Ważne, aby przy zakupie kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim powinno mieć ono jednolity kolor, co świadczy o tym, że mielone było w tym samym czasie. Obecność przebarwień może także świadczyć o fakcie, że zostało ono zmieszane z tańszym produktem, który może mieć w składzie dodatki, takie jak konserwanty czy MOM, znane jak mięso oddzielone mechaniczne, które zawiera chrząstki, włókna i skóry zwierząt.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas