Salmonella w truskawkach. GIS ostrzega i apeluje do klientów
We wtorkowe popołudnie Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak czytamy w komunikacie - w jednej partii mrożonych truskawek wykryto obecności bakterii Salmonella. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.

Uwaga na truskawki z bakterią Salmonella
GIS informuje, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
"W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - wskazuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
Numer partii: 011/04/25
Kraj pochodzenia: Egipt
Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

GIS dodaje, że producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania ww. produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
"Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić" - informuje GIS w komunikacie.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
GIS z zaleceniami dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.