Koniec z klasycznymi kluskami. Oto najlepsze, wiosenne dodatki do leniwych
Prawdopodobnie każdy lubi potrawy, które kulinarnie przenoszą nas do czasów dzieciństwa. Jedną z nich niewątpliwie są kluski leniwe, które możemy serwować na słodko lub w wersji wytrawnej. Z uwagi, że na ryneczkach dostępne są już różne, świeże, wiosenne warzywa i owoce, warto przygotować "leniwce" w nieco innych wersjach.

Kluski leniwe ze szparagami i kozim serem
Być może nigdy nie próbowałeś kluseczek leniwych, podawanych z pysznymi szparagami. Taki posiłek nie tylko wyjątkowo smakuje, ale i pięknie prezentuje się na talerzu. Gdy bukiet smaków uzupełnimy o odrobinę koziego sera, doznania smakowe będą obłędne. W dodatku przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Zatem do dzieła.
Składniki:
- 300 g twarogu tłustego,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 60 g mąki pszennej typ 450,
- ½ pęczka szparagów,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g serka koziego,
- oregano,
- sól i pieprz.
Kluski leniwe ze szparagami i kozim serem - przepis
Do miski przekładamy twaróg i dokładnie rozgniatamy ser widelcem. Dodajemy roztrzepane jajko, sól, pieprz i startą skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy do momentu, aż powstanie nam jednolita masa.
Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i formujemy z niego wałeczek. Ciasto delikatnie spłaszczamy i pod niewielkim skosem kroimy na mniejsze, równe kawałki. Kluski wkładamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kluski gotujemy przez minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluski wyławiamy łyżką cedzakową na talerz.
Ze szparagów pozbywamy się twardych końcówek, a części jadalne kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi gotujemy do uzyskania miękkości.
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Gdy tłuszcz się odpowiednio rozgrzeje, podsmażamy nasze kluski. Gdy ładnie się zarumienią, dodajemy kawałki szparagów i ser kozi. Podsmażamy do momentu, aż ser zacznie się delikatnie roztapiać. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Warto wiedzieć: Co zrobić z białego sera? Trzy pomysły na obiad

Kluski leniwe z jogurtem, truskawkami i borówkami
To propozycja leniwych dla osób uwielbiających sezonowe owoce. W tym przypadku warto sięgać po polskie truskawki, które są bardzo słodkie i aromatyczne. Przygotowanie ciasta na kluski jest niemal identyczne, jak w opisie powyżej, z tą różnicą, że nie trzeba, choć można dodawać skórki z cytryny. Zrezygnujmy jednak z dodawania pieprzu. Warto do ciasta dosypać np. 20 g ksylitolu, dzięki czemu kluseczki będą słodkie, ale i bez słodzika wyjdą przepyszne.
Jeśli mamy już ugotowane kluski, nasz posiłek jest prawie gotowy. Kluski leniwe wykładamy na talerz, polewamy odrobiną jogurtu i dodajemy przekrojone na pół truskawki (ok. 200 g). Całość urozmaicamy - smakowo i estetycznie - dodając borówki amerykańskie. Palce lizać!