Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Sprawdź skórkę i barwę

Polacy kochają ogórki kiszone - nic dziwnego, że w większości polskich domów zaczęła się już masowa produkcja słoików na zimę. Sam proces jest dość prosty, a w sieci nie brakuje przepisów na kiszone ogórki idealne. Jak jednak wybrać te, które ukiszą się nam najlepiej?

Nie wszystkie ogórki nadają się do kiszenia
Nie wszystkie ogórki nadają się do kiszenia 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone to znany od setek lat naturalny probiotyk. W czasie fermentacji powstaje w nich kwas mlekowy o mocnych właściwościach prozdrowotnych. Wzmacnia on odporność organizmu, usuwa toksyny, oczyszcza i reguluje florę bakteryjną jelit. Ogórki kiszone to też prawdziwa witaminowa bomba. Zawierają one takie witaminy i składniki odżywcze jak:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • sód. 

W ogórkach kiszonych znajdziemy też mnóstwo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Wiemy już, że ogórki kiszone to witaminowa bomba, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Jak rozpoznać idealne ogórki do kiszenia? 

Jakie ogórki są idealne do kiszenia? Sprawdź skórkę i barwę

Wybierając ogórki do kiszenia, zwróć uwagę m.in. na ich kształt
Wybierając ogórki do kiszenia, zwróć uwagę m.in. na ich kształt 123RF/PICSEL

Wybierając idealne ogórki do kiszenia powinniśmy skupić się na kilka kwestiach:

Kształt

Po pierwsze, idealne ogórki do kiszenia mają charakterystyczny kształt wydłużonego cylindra. Nie mogą być one przerośnięte na grubość, a ich kształt powinien być regularny. Długość perfekcyjnych kiszeniaków waha się od 5 cm do 15 cm. Co ciekawe, opracowano nawet wzór, według którego idealny stosunek długości do szerokości ogórka wynosi 3:1. Taki kiszeniak powinien być więc trzy razy dłuższy, niż wynosi jego szerokość.

Skórka

Idealne ogórki do kiszenia mają cienką skórkę, która pokryta jest brodawkami średniej wielkości.

Ubarwienie

Odmiany ogórków, które można kisić różnią się od siebie barwą i natężeniem białych smug. Nie ma to jednak większego znaczenia, ale ważne, by zawsze kisić ogórki jednej odmiany.

Komora nasienna

Idealne kiszeniaki mają małą i pustą komorę nasienną. W młodych owocnikach ogórków komora nasienna jest przezroczysta.

Co warto wiedzieć o kwaszeniakach?

Kiszeniaki są odporne na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze. To sprawia, że są też mniej podatne na gnicie. Takie ogórki nie potrzebują mocnych oprysków, więc są też zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze.

Idealne polskie odmiany ogórków do kiszenia to:

  • śremski,
  • śremianin,
  • julina,
  • octopus,
  • andrus,
  • borus. 
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas