Kładę dwa plasterki na wierzchu i zakręcam. Trik na smakowicie chrupiące ogórki kiszone

Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?
Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?123RF/PICSEL

Czym doprawić ogórki kiszone?

Zobacz również:

    • gorczycę,
    • pieprz w ziarnach,
    • liście laurowe,
    • ziele angielskie,
    • ząbki czosnku,
    • łodygi i baldachy kopru,
    • korzenie chrzanu,
    • liście malin,
    • liście dębu,
    • liście wiśni.

    Nietypowy składnik w ogórkach kiszonych

    Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność
    Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność123RF/PICSEL

    Ogórki kiszone z cytryną - babciny przepis

    • 2 kg świeżych ogórków
    • 8 łyżek gruboziarnistej soli
    • 7-8 ząbków czosnku
    • 8 łyżeczek cukru
    • 8 plasterków cytryny
    • 8 łyżeczek octu
    • 8 ziaren gorczycy
    • kilka baldachów kopru
    1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ogórków, a następnie odcinamy końcówki z obu stron. Na tym etapie możemy także wykonać kilka niewielkich nacięć nożem.
    2. Cztery słoiki myjemy, wyparzamy i dokładnie osuszamy - w ich wnętrzu nie powinno być wilgoci. Do każdego wrzucamy po dwa ząbki czosnku, dwa ziarna gorczycy, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli oraz dwie łyżeczki octu.
    3. W środku ciasno układamy przygotowane ogórki, zalewamy gorącą i przegotowaną wodą, a na wierzchu układamy po dwa plasterki cytryny oraz baldach kopru.
    4. Zakręcamy słoiki czystymi i wyparzonymi zakrętkami, a następnie odwracamy je do góry dnem. Pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.
    5. Tak przygotowane ogórki potrzebują ok. 3 tygodni fermentacji w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, by nie otwierać słoików do momentu zakończenia tego procesu.
    6. Gotowe ogórki kiszone z cytryną najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W takich warunkach, bez otwierania, przetrwają nawet przez pięć miesięcy.
    7. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi schowajmy je do lodówki, by zastopować proces fermentacji. Smacznego!
    Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria