Kładę dwa plasterki na wierzchu i zakręcam. Trik na smakowicie chrupiące ogórki kiszone

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
966
Udostępnij
Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?
Jak przygotować idealnie ukiszone ogórki?123RF/PICSEL

Czym doprawić ogórki kiszone?

  • gorczycę,
  • pieprz w ziarnach,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ząbki czosnku,
  • łodygi i baldachy kopru,
  • korzenie chrzanu,
  • liście malin,
  • liście dębu,
  • liście wiśni.

Nietypowy składnik w ogórkach kiszonych

Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność
Dodatek cytryny do ogórków kiszonych zapewni im jędrność123RF/PICSEL

Ogórki kiszone z cytryną - babciny przepis

  • 2 kg świeżych ogórków
  • 8 łyżek gruboziarnistej soli
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 plasterków cytryny
  • 8 łyżeczek octu
  • 8 ziaren gorczycy
  • kilka baldachów kopru
  1. Zaczynamy od dokładnego wyszorowania ogórków, a następnie odcinamy końcówki z obu stron. Na tym etapie możemy także wykonać kilka niewielkich nacięć nożem.
  2. Cztery słoiki myjemy, wyparzamy i dokładnie osuszamy - w ich wnętrzu nie powinno być wilgoci. Do każdego wrzucamy po dwa ząbki czosnku, dwa ziarna gorczycy, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli oraz dwie łyżeczki octu.
  3. W środku ciasno układamy przygotowane ogórki, zalewamy gorącą i przegotowaną wodą, a na wierzchu układamy po dwa plasterki cytryny oraz baldach kopru.
  4. Zakręcamy słoiki czystymi i wyparzonymi zakrętkami, a następnie odwracamy je do góry dnem. Pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.
  5. Tak przygotowane ogórki potrzebują ok. 3 tygodni fermentacji w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, by nie otwierać słoików do momentu zakończenia tego procesu.
  6. Gotowe ogórki kiszone z cytryną najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W takich warunkach, bez otwierania, przetrwają nawet przez pięć miesięcy.
  7. Po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi schowajmy je do lodówki, by zastopować proces fermentacji. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsiana
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Przejdź na