Babcina zasada 3 razy 3. Ogórki wyjdą jędrne i aromatyczne
Idealnie chrupiące, aromatyczne i smaczne – takie powinny być domowe ogórki kiszone. I choć przepisów na kiszonki jest mnóstwo, to warto korzystać z tych sprawdzonych i praktykowanych przez nasze babcie, które jak mało kto, znają się na rzeczy. Wyjaśniamy, na czym polega babcina receptura na ogórki kiszone, nazywana zasadą „3 razy 3”.
![Jak przygotować doskonałe ogórki kiszone?](https://i.iplsc.com/000DHZFYJC6SH432-C322-F4.webp)
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Popularność ogórków kiszonych wynika nie tylko z ich walorów smakowych, ale i wartości odżywczych, które prozdrowotnie wpływają na nasz organizm. Ogórki kiszone są doskonałym, naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność i zbawiennie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kiszonki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, C, K, E i A, które mają niebagatelny wpływ na skórę, włosy czy paznokcie. Znajduje się nich również m.in. magnez, fosfor i potas, co jest niezwykle istotne, gdy mowa o prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego.
Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje i przeziębienie, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w tzw. okresie grypowym. Gdyby tego było mało, ogórki kiszone pomagają w odbudowaniu flory jelitowej, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca, ale także zapobiegają migrenom i wykazują działanie obniżające stres.
Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3"
Chcąc cieszyć się idealną chrupkością ogórków, ich wspaniałym smakiem i aromatem, powinniśmy sięgać po ogórki twarde, średniej wielkości i koloru ciemnozielonego. Pamiętajmy również, że do kiszenia najlepiej sprawdzi się szklane naczynie lub ceramiczne.
Zasada "3 razy 3" dotyczy zachowania odpowiednich proporcji, co sprawi, że kiszone ogórki będą doskonale smakować. W tym przypadku należy trzymać się konkretnych wskazówek: 3 kg ogórków, 3 litry wody i 3 czubate łyżki soli, dzięki czemu fermentacja przebiegnie prawidłowo. Zatem do dzieła!
Warto wiedzieć: Przestań wylewać ją do zlewu. Jest zdrowsza, niż ci się wydaje
![Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?](https://i.iplsc.com/000FUH4ZRTUSH1M5-C322-F4.webp)
Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3" - składniki
- 3 kg ogórków,
- 3 litry wody,
- 3 czubate łyżki soli,
- koper, chrzan i czosnek,
- liść wiśni, porzeczki lub dębu.
Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3" - przepis
Ogórki przekładamy do dużego naczynia - idealnie sprawdzi się np. plastikowa miska, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Kolejny etap polega na przegotowaniu 3 litrów wody, do której dodajemy 3 czubate łyżki soli i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę należy przestudzić do temperatury 40 st. C.
Ogórki wyjmujemy z miski i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Umyte ogórki układamy w naczyniu, w którym będziemy je kisić. Po zaaplikowaniu pierwszej warstwy ogórków dodajemy część zestawu do kiszenia, czyli koper, chrzan i czosnek oraz liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność tę powtarzamy. aż naczynie wypełnimy ogórkami i dodatkami.
Na koniec całość zalewamy wodą o temperaturze 40 st. Celsjusza, przykrywając wszystkie ogórki. Naczynie zakręcamy i odstawiamy. Po trzech dniach możemy zajadać się ogórkami małosolnymi. Dłuższy proces fermentacji sprawi, że ogórki będą kiszone.