Babcina zasada 3 razy 3. Ogórki wyjdą jędrne i aromatyczne

Idealnie chrupiące, aromatyczne i smaczne – takie powinny być domowe ogórki kiszone. I choć przepisów na kiszonki jest mnóstwo, to warto korzystać z tych sprawdzonych i praktykowanych przez nasze babcie, które jak mało kto, znają się na rzeczy. Wyjaśniamy, na czym polega babcina receptura na ogórki kiszone, nazywana zasadą „3 razy 3”.

Jak przygotować doskonałe ogórki kiszone?
Jak przygotować doskonałe ogórki kiszone?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Popularność ogórków kiszonych wynika nie tylko z ich walorów smakowych, ale i wartości odżywczych, które prozdrowotnie wpływają na nasz organizm. Ogórki kiszone są doskonałym, naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność i zbawiennie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kiszonki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, C, K, E i A, które mają niebagatelny wpływ na skórę, włosy czy paznokcie. Znajduje się nich również m.in. magnez, fosfor i potas, co jest niezwykle istotne, gdy mowa o prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego.

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje i przeziębienie, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w tzw. okresie grypowym. Gdyby tego było mało, ogórki kiszone pomagają w odbudowaniu flory jelitowej, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca, ale także zapobiegają migrenom i wykazują działanie obniżające stres.

Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3"

Chcąc cieszyć się idealną chrupkością ogórków, ich wspaniałym smakiem i aromatem, powinniśmy sięgać po ogórki twarde, średniej wielkości i koloru ciemnozielonego. Pamiętajmy również, że do kiszenia najlepiej sprawdzi się szklane naczynie lub ceramiczne.

Zasada "3 razy 3" dotyczy zachowania odpowiednich proporcji, co sprawi, że kiszone ogórki będą doskonale smakować. W tym przypadku należy trzymać się konkretnych wskazówek: 3 kg ogórków, 3 litry wody i 3 czubate łyżki soli, dzięki czemu fermentacja przebiegnie prawidłowo. Zatem do dzieła!

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?123RF/PICSEL

Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3" - składniki

  • 3 kg ogórków,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • koper, chrzan i czosnek,
  • liść wiśni, porzeczki lub dębu.

Ogórki kiszone wedle zasady "3 razy 3" - przepis

Ogórki przekładamy do dużego naczynia - idealnie sprawdzi się np. plastikowa miska, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Kolejny etap polega na przegotowaniu 3 litrów wody, do której dodajemy 3 czubate łyżki soli i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę należy przestudzić do temperatury 40 st. C.

Ogórki wyjmujemy z miski i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Umyte ogórki układamy w naczyniu, w którym będziemy je kisić. Po zaaplikowaniu pierwszej warstwy ogórków dodajemy część zestawu do kiszenia, czyli koper, chrzan i czosnek oraz liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność tę powtarzamy. aż naczynie wypełnimy ogórkami i dodatkami.

Na koniec całość zalewamy wodą o temperaturze 40 st. Celsjusza, przykrywając wszystkie ogórki. Naczynie zakręcamy i odstawiamy. Po trzech dniach możemy zajadać się ogórkami małosolnymi. Dłuższy proces fermentacji sprawi, że ogórki będą kiszone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas