Jakie są korzyści z picia wody imbirowej?

Woda imbirowa wydaje się niepozornym napojem. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Ale wiedziałaś jak bardzo? Woda imbirowa nie tylko oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie, ale ma także wiele innych niesamowitych właściwości, które mogą mieć zbawienny wpływ na twój organizm. Oto kilka z nich:

Woda imbirowa właściwości
Woda imbirowa właściwości© Photogenica

Środek przeciwzapalny

Imbir właściwości lecznicze
© Photogenica

W artykule opublikowanym w Journal of Medicinal Food sugeruje się, że imbir jest źródłem substancji, które sprawiają, że ma silne właściwości przeciwzapalne. Stąd woda imbirowa znacznie zmniejszenia stany zapalne, ból i opuchliznę stawów, szczególnie przy schorzeniach takich jak reumatyzm, zapalenie kości i zapalenie stawów.

Silny przeciwutleniacz

Imbir działanie
© Photogenica

Imbir jest niesamowitym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera związki, które są bardzo skuteczne w niszczeniu wolnych rodników. Wolne rodniki są bardzo niekorzystne, ponieważ są nietrwałymi cząsteczkami, które mogą doprowadzić do uszkodzenia zdrowych komórek i prowadzić do poważnych chorób, w tym raka.

Regulowanie poziomu cholesterolu

Picie wody z imbirem
© Photogenica

Imbir działa jako bardzo silny regulator poziomu cholesterolu, który, jak wiemy, związany jest z otyłością oraz chorobami serca i niektórymi nowotworami. Woda imbirowa obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto reguluje ciśnienie krwi przywracając je do normy.

Ochrona przed rakiem

woda z imbirem
© Photogenica

Prawdopodobnie najbardziej wybitną korzyścią ze spożywania wody imbirowej jest jej zdolność do zapobiegania nowotworom i pomoc w ich leczeniu. Według artykułu opublikowanego w British Journal of Nutrition, jest to zasługa przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych właściwości tej rośliny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas