Jakie są korzyści z picia wody imbirowej?
Woda imbirowa wydaje się niepozornym napojem. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Ale wiedziałaś jak bardzo? Woda imbirowa nie tylko oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie, ale ma także wiele innych niesamowitych właściwości, które mogą mieć zbawienny wpływ na twój organizm. Oto kilka z nich:
Środek przeciwzapalny
W artykule opublikowanym w Journal of Medicinal Food sugeruje się, że imbir jest źródłem substancji, które sprawiają, że ma silne właściwości przeciwzapalne. Stąd woda imbirowa znacznie zmniejszenia stany zapalne, ból i opuchliznę stawów, szczególnie przy schorzeniach takich jak reumatyzm, zapalenie kości i zapalenie stawów.
Silny przeciwutleniacz
Imbir jest niesamowitym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera związki, które są bardzo skuteczne w niszczeniu wolnych rodników. Wolne rodniki są bardzo niekorzystne, ponieważ są nietrwałymi cząsteczkami, które mogą doprowadzić do uszkodzenia zdrowych komórek i prowadzić do poważnych chorób, w tym raka.
Regulowanie poziomu cholesterolu
Imbir działa jako bardzo silny regulator poziomu cholesterolu, który, jak wiemy, związany jest z otyłością oraz chorobami serca i niektórymi nowotworami. Woda imbirowa obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto reguluje ciśnienie krwi przywracając je do normy.
Ochrona przed rakiem
Prawdopodobnie najbardziej wybitną korzyścią ze spożywania wody imbirowej jest jej zdolność do zapobiegania nowotworom i pomoc w ich leczeniu. Według artykułu opublikowanego w British Journal of Nutrition, jest to zasługa przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych właściwości tej rośliny.