Jakie ważne substancje znajdziesz w brokułach?
Brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Chociaż nie każdemu odpowiada ich zapach i smak, jednak naprawdę warto włączyć je do codziennej diety.
Zawierają duże ilości folianów.
Foliany spożywane w odpowiednich ilościach rokują obiecująco w zakresie ochrony przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki oraz szyjki macicy. Foliany pomagają redukować ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet.
Zawierają skuteczne przeciwutleniacze.
Witamina C jest jednym z wielu przeciwutleniaczy, a brokuły zawierają jej więcej niż jakiekolwiek inne warzywo z rodziny krzyżowych. Brokuły zawierają także inne skuteczne w swym działaniu przeciwutleniacze, takie jak luteina czy beta-karoten.
Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika.
Brokuły zawierają sporą ilość rozpuszczalnego błonnika dobrze wpływającego na opisane powyżej problemy z cholesterolem. Ale rozpuszczalny błonnik wspomaga też trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Zawierają białko.
Oczywiście nie w takich ilościach jak wołowina, kurczak czy ryba, ale brokuły zawierają tyle białka, co miseczka ryżu lub kukurydzy. Różnica pomiędzy nimi jest jednak taka, że brokuły mają o połowę mniej kalorii niż ryż czy kukurydza.