Jakie właściwości ma lubczyk?
Lubczyk to bylina z rodziny selerowatych, rozpowszechniona w Europie przez benedyktynów. Jako przyprawę w kuchni stosuje się liście lubczyku: świeże i suszone. Ma intensywny i bardzo aromatyczny zapach, a selerowaty smak – początkowo łagodny – przechodzi w ostry i gorzki. Do czego stosować lubczyk? Jakie są jego właściwości lecznicze? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Jaki ma smak?
Lubczyk powinien być stosowany z umiarem, bo ma intensywny smak. Dodajemy go do zup, sosów, past do chleba i marynowania warzyw. Wzmacnia smak szpinaku, marchwi, potraw z ryżu, drobiu, wołowiny, wieprzowiny i smażonych ryb. Jest składnikiem mieszanek przyprawowych oraz słynnej maggi. Suszone liście lubczyku dodawane do sałaty nadają jej świeży, lekko selerowy smak.
Co można zrobić z lubczyku?
Z lubczyku można wytwarzać nalewkę (kordiał), która według medycyny ludowej wzmacnia serce. Żucie świeżych liści lubczyku neutralizuje smak czosnku.
Co zawiera lubczyk?
Działanie lecznicze ma przede wszystkim korzeń lubczyku. Zawiera m.in. olejki eteryczne, kwasy polifenolowe i fitosterole, które hamują wchłanianie złego cholesterolu i tym samym chronią przed miażdżycą.
Działanie lubczyku
Korzeń lubczyku jest też moczo- i wiatropędny. Pobudza trawienie, zapobiega wzdęciom, wzmaga apetyt. Lubczyk łagodzi bóle żołądka, migreny, bóle menstruacyjne. Jest zalecany dla osób z chorobami układu moczowego (skaza moczanowa, kamienie nerkowe).
Uwaga!
Lubczyku nie powinny stosować osoby chore na stany zapalne, szczególnie nerek oraz kobiety w ciąży.