Jambon a la Porte Maillot
Z francuskiego menu: gotowana szynka Porte Maillot

Składniki na 6-8 osób:
- pęczek włoszczyzny,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżka niezmielonego pieprzu,
- sól,
- 1,5 -2 kg peklowanej szynki,
- 100 g masła,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1 jajko,
- 5 łyżek bułki tartej,
- pieprz,
- 4 średniej wielkości marchewki,
- mały kalafior,
- 2 pęczki zielonej cebulki,
- 150 g mrożonego groszku,
- trybulka do dekoracji
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać pokroić w duże kawałki, zagotować z przyprawami i odrobiną soli w 2 litrach wody (w dużym garnku). Następnie dodać mięso i gotować pod przykryciem ok 1,5 godziny, co jakiś czas odszumowywać. Mięso wyjąc z rosołu. Rosół odcedzić, odmierzyć ok 1 litr. Masło, musztardę, jajko, bułkę tartą wymieszać i nałożyć na szynkę. Wyłożyć na natłuszczoną brytfankę. W rozgrzanym do 200 st C piekarniku opiekać ok. 30 minut. Marchewki umyć obrać, pokroić w plasterki, kalafiora umyć podzielić na różyczki, cebulki przepołowić. Zagotować rosół. Marchewki i kalafiora obgotować w nim przez 10 minut. Cebulkę i groszek obgotować przez 5 minut. Wszystko wyłożyć na talerz. Dekorować trybulką.
Czas przygotowania: 150 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal