Jarmuż z piekarnika

Pyszne i zdrowe danie - w sam raz na kolację.

Składniki

  • 15 dag jarmużu (2-3 liście)
  • 3 ugotowane buraki
  • 1 pomarańcza lub 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 1/2 szkl. pokrojonego, ugotowanego mięsa z kurczaka lub z indyka
  • 10 dag sera typu feta light
  • po 2 łyżki pestek dyni oraz słonecznika

Składniki - sos

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Sos: wymieszaj składniki sosu - dopraw go szczyptą soli i pieprzu. Odstaw w zakręconym słoiku, w temperaturze pokojowej. 

2. Sałatka: jarmuż umyj i dobrze osusz. Porwij na kawałki. Buraki obierz i pokrój na półplasterki. Jarmuż i buraki rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmaruj sosem. Piecz w 180 st. przez 20-25 minut. Ważne, by buraki nie dotykały jarmużu, bo zabarwią go na czerwono. Na suchej patelni podpraż pestki i posyp nimi upieczone warzywa. Trzymaj je w cieple. 

3. Wyfiletuj pomarańczę (lub grejpfruta): owoc obierz, podziel na cząstki, wytnij skórki i białe części. Wyjmij pestki. Pokrusz ser. Na talerze wyłóż po porcji jarmużu z pokrojonymi burakami. Posyp pestkami. Wyłóż mięso z kurczaka, pomarańczę. Oprósz serem i skrop resztą sosu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje