Jarmuż z piekarnika
Pyszne i zdrowe danie - w sam raz na kolację.
Sposób przygotowania
1. Sos: wymieszaj składniki sosu - dopraw go szczyptą soli i pieprzu. Odstaw w zakręconym słoiku, w temperaturze pokojowej.
2. Sałatka: jarmuż umyj i dobrze osusz. Porwij na kawałki. Buraki obierz i pokrój na półplasterki. Jarmuż i buraki rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmaruj sosem. Piecz w 180 st. przez 20-25 minut. Ważne, by buraki nie dotykały jarmużu, bo zabarwią go na czerwono. Na suchej patelni podpraż pestki i posyp nimi upieczone warzywa. Trzymaj je w cieple.
3. Wyfiletuj pomarańczę (lub grejpfruta): owoc obierz, podziel na cząstki, wytnij skórki i białe części. Wyjmij pestki. Pokrusz ser. Na talerze wyłóż po porcji jarmużu z pokrojonymi burakami. Posyp pestkami. Wyłóż mięso z kurczaka, pomarańczę. Oprósz serem i skrop resztą sosu.