Jarskie kotleciki
Okazuje się, że nie tylko placki ziemniaczane mogą być smaczne. Mamy wiele warzyw, z których można je przygotować. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że często będziesz do niego wracać.
Sposób przygotowania:
1. Jedno jajko odłóż, pozostałe wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, posiekaj w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Marchewki obierz, opłucz, również zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Połącz w misce z jajkami. Kukurydzę odlej, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie, a potem dodaj do marchewki z jajkami. Składniki wymieszaj.
3. Obraną cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Zdejmij z patelni, dodaj do składników kotletów.
4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobniutko posiekaj. Również dodaj do masy na kotlety. Na koniec wbij ostatnie jajko i wsyp tyle łyżek mąki, by powstała dość zwarta masa. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną mieloną papryką oraz szczyptą curry. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj nieduże porcje masy i formuj płaskie kotleciki. Smaż je kilka minut na złoty kolor. Przewróć i dosmażaj jeszcze 2-3 minuty. Gotowe kotleciki zdejmuj z patelni i osączaj na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj zaraz po usmażeniu.