Jarskie kotlety z kaszy

Nie tylko dla wegetarian!

Burgery wegetariańskie
Burgery wegetariańskie123RF/PICSEL

Jęczmienne burgery z dodatkiem buraczków

Składniki

  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 małe buraczki czerwone
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wystudź je i obierz. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam. Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Uformuj z niej 6 owalnych kotletów. 

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kotlety obsmaż ze obu stron. Potem ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce z sosem czosnkowym. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria

Jaglane medaliony

Kotlety jarskie
Kotlety jarskie123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 1 cebula
  • 1 puszka drobnej czarnej fasoli
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. startego sera typu parmezan
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • po 1 łyżeczce soli
  • kurkumy i mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 5 łyżek posiekanych ziół (np. bazylii, natki)
  • masło klarowane do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

1. Kaszę przepłucz na sitku ciepłą wodą. Przesyp do garnka. Zalej 1 i 1 /2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź ją. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce masła. 

2. Wystudzoną kaszę wymieszaj z parmezanem, fasolą i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz jajka. 

3. Z masy uformuj 12 kotlecików. Obtocz je w mące. Wkładaj na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż po 4 minuty z każdej strony. 

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria Kulinaria

Gryczane mielone

Kotlety gryczane
Kotlety gryczane123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szkl. kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag sera feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
4 porcji

Sposób przygotowania

1. Kaszę wsyp do garnka. Zalej 1 i 3/4 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Potem zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 st. i pozostaw tak 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, posiekaj, smaż na 1 łyżeczce oleju 5 minut. Zdejmij z ognia i wystudź. 

2. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkiem i fetą. Dodaj 2/3 szkl. bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?