Jarskie kotlety z kaszy
Nie tylko dla wegetarian!
Jęczmienne burgery z dodatkiem buraczków
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wystudź je i obierz. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam. Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Uformuj z niej 6 owalnych kotletów.
2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kotlety obsmaż ze obu stron. Potem ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce z sosem czosnkowym.
Jaglane medaliony
Sposób przygotowania
1. Kaszę przepłucz na sitku ciepłą wodą. Przesyp do garnka. Zalej 1 i 1 /2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź ją. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce masła.
2. Wystudzoną kaszę wymieszaj z parmezanem, fasolą i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz jajka.
3. Z masy uformuj 12 kotlecików. Obtocz je w mące. Wkładaj na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż po 4 minuty z każdej strony.
Gryczane mielone
Sposób przygotowania
1. Kaszę wsyp do garnka. Zalej 1 i 3/4 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Potem zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 st. i pozostaw tak 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, posiekaj, smaż na 1 łyżeczce oleju 5 minut. Zdejmij z ognia i wystudź.
2. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkiem i fetą. Dodaj 2/3 szkl. bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.