Jarskie kotlety z kaszy
Nie tylko dla wegetarian!

Jęczmienne burgery z dodatkiem buraczków
Składniki
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 małe buraczki czerwone
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wystudź je i obierz. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam. Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Uformuj z niej 6 owalnych kotletów.
2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kotlety obsmaż ze obu stron. Potem ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce z sosem czosnkowym.
Jaglane medaliony

Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej,
- 1 cebula
- 1 puszka drobnej czarnej fasoli
- 2 jajka
- 2/3 szkl. startego sera typu parmezan
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- po 1 łyżeczce soli
- kurkumy i mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 5 łyżek posiekanych ziół (np. bazylii, natki)
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kaszę przepłucz na sitku ciepłą wodą. Przesyp do garnka. Zalej 1 i 1 /2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź ją. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce masła.
2. Wystudzoną kaszę wymieszaj z parmezanem, fasolą i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz jajka.
3. Z masy uformuj 12 kotlecików. Obtocz je w mące. Wkładaj na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż po 4 minuty z każdej strony.
Gryczane mielone

Składniki
- 1 szkl. kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 40 dag pieczarek
- 10 dag sera feta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kaszę wsyp do garnka. Zalej 1 i 3/4 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Potem zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 st. i pozostaw tak 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, posiekaj, smaż na 1 łyżeczce oleju 5 minut. Zdejmij z ognia i wystudź.
2. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkiem i fetą. Dodaj 2/3 szkl. bułki tartej. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.