Jarskie pasztety

Łatwo można je przygotować ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Smakiem dorównują specjałom w mięsnej wersji, a czasem je nawet przewyższają. I są takie zdrowe!

Pasztet warzywny
Pasztet warzywny123RF/PICSEL

Selerowy na pikantnie

Sposób przygotowania

Obierz: seler, cebulę i czosnek. Por oczyść. Warzywa pokrój na kawałki. Jabłko obierz, oczyść, potnij. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, czosnek i por. Dodaj seler. Wsyp wszystkie przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 35 min. 

Pod koniec dodaj jabłko i słonecznik. Usuń ziele i jałowiec. Masę zmiksuj na gładko. Dodaj kaszę. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 45 min w 185 st. C.

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli123RF/PICSEL

Fasolowy z ryżem

Sposób przygotowania

Fasolę zalej gorącą wodą, tak aby była przykryta. Odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj ok. 90 min (do miękkości). Pod koniec posól. Potem odcedź i zmiksuj. Ziemniaki i seler obierz, umyj, osobno gotuj przez 20 min. Warzywa odcedź, odstaw do wystudzenia. Ryż wsyp na posolony wrzątek, gotuj (20 minut). Kapustę oczyść, poszatkuj, zalej wrzątkiem, gotuj 10 min, odcedź i odciśnij. Cebule obierz, grubo posiekaj, usmaż na oleju na złoty kolor. Ugotowany ryż oraz warzywa zmiel. Dodaj piure z fasoli. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, białka ubij. Do masy domieszaj żółtka, a następnie ubite białka. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dwie formy posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Napełnij masą. Piecz ok. 1 godziny w 185 st. C. 

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas