Jarskie pierogi z pieczarkami
Idealne również na Wigilię!
Składniki:
- 75 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 jajka
- 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- 10 dag startego żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- 2 duże cebule,
- 1 czerwona papryka
- 2 korniszony
- olej
- 1 szkl. ciepłej wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Mąkę utrzyj z roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw, aż podwoi swą objętość.
2. Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i pokrój drobno, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.
3. Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze 2-3 minuty.