Jarzynka z patelni
Pomysł na warzywny obiad

Składniki
- 60 dag młodych ziemniaków
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- 1 duży strąk żółtej papryki
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- po kilka małych listków sałaty i bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj, ew. zeskrob skórkę. Potem włóż do garnka. Zalej posoloną wodą i gotuj ok. 10 minut. Dymki oczyść, pokrój w ukośne plasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij w paski. Podgotowane ziemniaki odcedź, osącz, lekko przestudź i pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć ząbki czosnku w łupinkach. Smaż je, aż zaczną się rumienić. Wtedy zdejmij je z patelni. Na czosnkowy olej włóż ziemniaki. Smaż je przez 8-10 minut. Zdejmij z patelni. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni podsmaż paprykę oraz dymki. Wszystkie warzywa wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Posyp kawałeczkami sałaty oraz listkami bazylii.