Jarzynowa na kurczaku
Nigdy się nie nudzi.
Składniki:
- 1/2 sprawionego kurczaka
- 1 pomidor
- 15 dag ryżu
- 1 cebula
- 40 dag marchewki
- 20 dag mrożonego zielonego groszku
- 1 pęczek dymek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 dag groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- sól, mielony pieprz
Przygotownie:
1. Pomidory pokrój na cząstki. Cebulę wraz z łupinką przetnij na pół. Marchew obierz, opłucz, 15 dag pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej, włóż połówki cebuli i mocno je zrumień. Potem zalej 6 szklankami wody. Włóż kurczaka oraz cząstki pomidora i kawałeczki marchewki. Zagotuj. Zanim woda zawrze, usuń z powierzchni wywaru pianę. Wrzuć przyprawy. Wywar posól, zmniejsz płomień i gotuj 45 minut. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Pozostałe marchewki oraz groszek cukrowy i dymki pokrój na kawałki. Natkę posiekaj. Mięso wyjmij z wywaru. Włóż do niego pokrojone warzywa oraz mrożony zielony groszek. Gotuj 10 minut. Zupę przypraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddziel od kości, rozdrobnij.
3. Na talerzach rozłóż ryż i kawałeczki kurczaka. Zalej zupą. Posyp natką.