Jarzynowa na kurczaku

Nigdy się nie nudzi.

Tą sycącą zupę możesz również podać z ryżem
Tą sycącą zupę możesz również podać z ryżem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 sprawionego kurczaka
  • 1 pomidor
  • 15 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 40 dag marchewki
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku
  • 1 pęczek dymek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • sól, mielony pieprz

Przygotownie:

1. Pomidory pokrój na cząstki. Cebulę wraz z łupinką przetnij na pół. Marchew obierz, opłucz, 15 dag pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej, włóż połówki cebuli i mocno je zrumień. Potem zalej 6 szklankami wody. Włóż kurczaka oraz cząstki pomidora i kawałeczki marchewki. Zagotuj. Zanim woda zawrze, usuń z powierzchni wywaru pianę. Wrzuć przyprawy. Wywar posól, zmniejsz płomień i gotuj 45 minut. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

2. Pozostałe marchewki oraz groszek cukrowy i dymki pokrój na kawałki. Natkę posiekaj. Mięso wyjmij z wywaru. Włóż do niego pokrojone warzywa oraz mrożony zielony groszek. Gotuj 10 minut. Zupę przypraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddziel od kości, rozdrobnij.

3. Na talerzach rozłóż ryż i kawałeczki kurczaka. Zalej zupą. Posyp natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas