Jaskółcze gniazda
Jajka w cielęcinie.
- 60 dag cielęciny na sznycle (udźca lub górki),
- 4 małe jajka,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki musztardy miodowej,3 łyżki, posiekanej natki,
- pietruszki l2 łyżki oliwy,
- sok wyciśnięty,
- z jednej cytryny,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę rozbij, tłuczkiem lub tępą stroną noża. Jajka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp posiekaną natką. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek. Obrane jajka ułóż na brzegach kotletów, zwiń. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda, obracając drewnianą łyżką zrumień ze wszystkich stron. Na patelnię wlej białe wino, zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem jeszcze około 5-6 minut, aby doszło w środku.