Jednogarnkowy gulasz
Gulasz z kapustą jest naprawdę pyszny. Zrobisz go raz i masz obiad na dwa dni.

Składniki
- 80 dag mięsa wieprzowego, np. schabu lub szynki,
- 2-3 łyżki mąki,
- 20 dag kiełbasy, np. podsuszanej,
- 2 cebule,
- 3-4 suszone grzyby,
- 30 dag białej kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- ¾ -1 l bulionu warzywnego,
- 2-3 listki laurowe,
- po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 ziarenka owoców jałowca,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- olej do smażenia, sól i pieprz.
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz mąką. Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę. Z kapusty usuń wierzchnie liście, drobno poszatkuj. Bulion podgrzej. Do garnka wlej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wrzuć mięso, mieszając smaż, aż się lekko zrumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze 2-3 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, wymieszaj.
Wlej gorący bulion, dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziarenka jałowca, pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45-60 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj jeszcze 30-45 minut. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną kiełbasę. Gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.