Jędrne ogórki w zalewie z kurkumy. Przysmak do letnich posiłków
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Lato to czas zajadania się kupionymi na targu lub zerwanymi w ogródku świeżymi ogórkami. Idealnie chrupiące, dojrzewające w słońcu i pełne smaku warzywa stanowią nie tylko zdrową przekąskę, ale także dodatek do posiłku. W lipcu możemy także przygotować ogórki w zalewie z kurkumy, które przypomną smakiem długie dni spędzane na świeżym powietrzu. Chcesz wypróbować sprawdzony przepis? Czytaj dalej.
Spis treści:
Ogórki z dodatkiem kurkumy - idealne na kanapki
Intensywny słodko-ostry posmak oraz przyjemne chrupanie podczas jedzenia to niejedyne walory ogórków w zalewie z kurkumy. Urozmaicą nawet najbardziej podstawową kanapkę, dodadzą charakteru mięsnemu obiadowi i wyniosą na kolejny poziom smaku warzywnego wrapa.
Składniki na ogórki z kurkumą
- 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
- 500 ml wody
- 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 350 g cukru
- 10-12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli kamiennej Kłodawskiej
Jak zrobić ogórki w zalewie z kurkumy?
- Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce na kilka milimetrów.
- Tak przygotowanych warzyw nie należy obierać, wystarczy, że każdą sztukę pokroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
- Jeden słoik o pojemności trzech litrów lub kilka mniejszych dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Podobnie postępujemy z zakrętkami.
- Do słoików wkładamy ciasno plastry ogórków. Postarajmy się nie zostawiać pomiędzy nimi zbyt dużych przestrzeni.
- Po ułożeniu ogórków przechodzimy do przygotowania zalewy. W garnku łączymy ze sobą wodę, cukier, sól kamienną, curry w proszku, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz ziarenka gorczycy.
- Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Na tym etapie do mieszanki dolewamy ocet spirytusowy i doprowadzamy do wrzenia.
- Miksturę wraz z octem gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez ok. 5 minut. Po tym czasie przecedzamy zalewę przez sitko tak, by pozbyć się przypraw.
- Gotową zalewę wlewamy bezpośrednio do ogórków, powinna je przykryć w całości. Od góry pozostawmy ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
- Tak przygotowane słoiki z ogórkami w zalewie z kurkumy mocno zakręcamy. Zanim jednak trafią to domowej spiżarni, należy odpowiednio je zapasteryzować. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Jak pasteryzować ogórki z kurkumą?
Ogórki w zalewie z kurkumy możemy pasteryzować na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyłożeniu dna szerokiego garnka bawełnianą ściereczką, a następnie ustawieniu w środku słoików tak, by nie stykały się ze sobą. Teraz wystarczy wlać wodę do ok.3/5 wysokości słoików, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Słoiki wypełnione smakowitymi ogórkami pasteryzuje się także w piekarniku. Jeśli zalaliśmy je gorącą zalewą, umieśćmy je w piekarniku nagrzanym do 110 st. C i podgrzewajmy przez 15 minut. Nie dajmy się skusić ustawieniu wyższej temperatury. W ten sposób jedynie uszkodzimy gumki znajdujące się w zakrętkach. Nieco inaczej postępujemy z przetworami zalanymi zimną mieszanką. Takie ogórki umieszczamy w wyłączonym piekarniku i dopiero w tym momencie zaczynamy podgrzewać do 110 st. C. 10 minut pasteryzowania odliczamy dopiero od momentu osiągnięcia temperatury.
Sprawdź również: