Jędrne ogórki w zalewie z kurkumy. Przysmak do letnich posiłków

Ogórki w zalewie z dodatkiem kurkumy nabiorą doskonale słodko-pikantnego posmaku
Ogórki w zalewie z dodatkiem kurkumy nabiorą doskonale słodko-pikantnego posmaku123RF/PICSEL

Ogórki z dodatkiem kurkumy - idealne na kanapki

Zobacz również:

    • 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
    • 500 ml wody
    • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
    • 350 g cukru
    • 10-12 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    • 1 płaska łyżka kurkumy
    • 1 płaska łyżka soli kamiennej Kłodawskiej

    Jak zrobić ogórki w zalewie z kurkumy?

    Sproszkowana kurkuma doda smaku zalewie do ogórków
    Sproszkowana kurkuma doda smaku zalewie do ogórków123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce na kilka milimetrów.
    2. Tak przygotowanych warzyw nie należy obierać, wystarczy, że każdą sztukę pokroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
    3. Jeden słoik o pojemności trzech litrów lub kilka mniejszych dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Podobnie postępujemy z zakrętkami.
    4. Do słoików wkładamy ciasno plastry ogórków. Postarajmy się nie zostawiać pomiędzy nimi zbyt dużych przestrzeni.
    5. Po ułożeniu ogórków przechodzimy do przygotowania zalewy. W garnku łączymy ze sobą wodę, cukier, sól kamienną, curry w proszku, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz ziarenka gorczycy.
    6. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Na tym etapie do mieszanki dolewamy ocet spirytusowy i doprowadzamy do wrzenia.
    7. Miksturę wraz z octem gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez ok. 5 minut. Po tym czasie przecedzamy zalewę przez sitko tak, by pozbyć się przypraw.
    8. Gotową zalewę wlewamy bezpośrednio do ogórków, powinna je przykryć w całości. Od góry pozostawmy ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
    9. Tak przygotowane słoiki z ogórkami w zalewie z kurkumy mocno zakręcamy. Zanim jednak trafią to domowej spiżarni, należy odpowiednio je zapasteryzować. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

    Jak pasteryzować ogórki z kurkumą?

    Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria KulinariaInteria Kulinaria