Jędrne ogórki w zalewie z kurkumy. Przysmak do letnich posiłków

Lato to czas zajadania się kupionymi na targu lub zerwanymi w ogródku świeżymi ogórkami. Idealnie chrupiące, dojrzewające w słońcu i pełne smaku warzywa stanowią nie tylko zdrową przekąskę, ale także dodatek do posiłku. W lipcu możemy także przygotować ogórki w zalewie z kurkumy, które przypomną smakiem długie dni spędzane na świeżym powietrzu. Chcesz wypróbować sprawdzony przepis? Czytaj dalej.

Ogórki w zalewie z dodatkiem kurkumy nabiorą doskonale słodko-pikantnego posmaku
Ogórki w zalewie z dodatkiem kurkumy nabiorą doskonale słodko-pikantnego posmaku123RF/PICSEL

Ogórki z dodatkiem kurkumy - idealne na kanapki

Intensywny słodko-ostry posmak oraz przyjemne chrupanie podczas jedzenia to niejedyne walory ogórków w zalewie z kurkumy. Urozmaicą nawet najbardziej podstawową kanapkę, dodadzą charakteru mięsnemu obiadowi i wyniosą na kolejny poziom smaku warzywnego wrapa.

Składniki na ogórki z kurkumą

  • 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 500 ml wody
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 350 g cukru
  • 10-12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej Kłodawskiej

Jak zrobić ogórki w zalewie z kurkumy?

Sproszkowana kurkuma doda smaku zalewie do ogórków
Sproszkowana kurkuma doda smaku zalewie do ogórków123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odcinamy oba końce na kilka milimetrów.
  2. Tak przygotowanych warzyw nie należy obierać, wystarczy, że każdą sztukę pokroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
  3. Jeden słoik o pojemności trzech litrów lub kilka mniejszych dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Podobnie postępujemy z zakrętkami.
  4. Do słoików wkładamy ciasno plastry ogórków. Postarajmy się nie zostawiać pomiędzy nimi zbyt dużych przestrzeni.
  5. Po ułożeniu ogórków przechodzimy do przygotowania zalewy. W garnku łączymy ze sobą wodę, cukier, sól kamienną, curry w proszku, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz ziarenka gorczycy.
  6. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Na tym etapie do mieszanki dolewamy ocet spirytusowy i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Miksturę wraz z octem gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez ok. 5 minut. Po tym czasie przecedzamy zalewę przez sitko tak, by pozbyć się przypraw.
  8. Gotową zalewę wlewamy bezpośrednio do ogórków, powinna je przykryć w całości. Od góry pozostawmy ok. 1 cm wolnej przestrzeni.
  9. Tak przygotowane słoiki z ogórkami w zalewie z kurkumy mocno zakręcamy. Zanim jednak trafią to domowej spiżarni, należy odpowiednio je zapasteryzować. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Jak pasteryzować ogórki z kurkumą?

Ogórki w zalewie z kurkumy możemy pasteryzować na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyłożeniu dna szerokiego garnka bawełnianą ściereczką, a następnie ustawieniu w środku słoików tak, by nie stykały się ze sobą. Teraz wystarczy wlać wodę do ok.3/5 wysokości słoików, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.

Słoiki wypełnione smakowitymi ogórkami pasteryzuje się także w piekarniku. Jeśli zalaliśmy je gorącą zalewą, umieśćmy je w piekarniku nagrzanym do 110 st. C i podgrzewajmy przez 15 minut. Nie dajmy się skusić ustawieniu wyższej temperatury. W ten sposób jedynie uszkodzimy gumki znajdujące się w zakrętkach. Nieco inaczej postępujemy z przetworami zalanymi zimną mieszanką. Takie ogórki umieszczamy w wyłączonym piekarniku i dopiero w tym momencie zaczynamy podgrzewać do 110 st. C. 10 minut pasteryzowania odliczamy dopiero od momentu osiągnięcia temperatury.

Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas