Kilka składników, a smak genialny. Ogórki "po indyjsku" to hit
Ogórki to zdecydowanie symbol lata. Choć składają się głównie z wody, to są bogate także w witaminy i składniki mineralne, takie jak np.: wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Również dlatego warto przygotować z nich przetwory na zimę - przepis na ogórki w indyjskiej zalewie jest wyjątkowo prosty, a zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze, więc większość z nas zabrała się już za przygotowanie domowych przetworów. Największą popularnością cieszą się oczywiście klasyczne przepisy, ale osoby lubiące kulinarne eksperymenty z pewnością docenią tę propozycję.
Ogórki w indyjskiej zalewie nie są może tak popularne jak te kiszone, małosolne czy papieskie, ale bez wątpienia warto ich spróbować. Przepis jest bardzo prosty, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Ogórki w zalewie indyjskiej. Jedyny taki przepis
By przygotować pyszne ogórki "po indyjsku", będziemy potrzebować zaledwie kilku składników i przypraw.
Przygotowanie:
- Umyj ogórki, a następnie pokrój je w plasterki.
- W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, miodem, musztardą i wszystkimi przyprawami.
- Do gorącej zalewy wrzuć pokrojone ogórki i odstaw z ognia. Garnek przykryj i zostaw tak na około cztery godziny.
- Przełóż ogórki do czystych, wyparzonych słoików i zalej je marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj ogórki przez około pięć minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego!
Zobacz również: