Kilka składników, a smak genialny. Ogórki "po indyjsku" to hit

Ogórki to zdecydowanie symbol lata. Choć składają się głównie z wody, to są bogate także w witaminy i składniki mineralne, takie jak np.: wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Również dlatego warto przygotować z nich przetwory na zimę - przepis na ogórki w indyjskiej zalewie jest wyjątkowo prosty, a zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sezon na ogórki trwa w najlepsze
Sezon na ogórki trwa w najlepsze INTERIA.PL

Sezon na ogórki trwa w najlepsze, więc większość z nas zabrała się już za przygotowanie domowych przetworów. Największą popularnością cieszą się oczywiście klasyczne przepisy, ale osoby lubiące kulinarne eksperymenty z pewnością docenią tę propozycję.

Ogórki w indyjskiej zalewie nie są może tak popularne jak te kiszone, małosolne czy papieskie, ale bez wątpienia warto ich spróbować. Przepis jest bardzo prosty, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ogórki w zalewie indyjskiej. Jedyny taki przepis

By przygotować pyszne ogórki "po indyjsku", będziemy potrzebować zaledwie kilku składników i przypraw.

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki, a następnie pokrój je w plasterki. 
  2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, miodem, musztardą i wszystkimi przyprawami.
  3. Do gorącej zalewy wrzuć pokrojone ogórki i odstaw z ognia. Garnek przykryj i zostaw tak na około cztery godziny. 
  4. Przełóż ogórki do czystych, wyparzonych słoików i zalej je marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj ogórki przez około pięć minut od momentu zagotowania wody. 

Smacznego!

Ogórki w zalewie indyjskiej zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy
Ogórki w zalewie indyjskiej zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy 123RF/PICSEL

Zobacz również: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas