Kilka składników, a smak genialny. Ogórki "po indyjsku" to hit

Sezon na ogórki trwa w najlepsze
Sezon na ogórki trwa w najlepsze INTERIA.PL

Zobacz również:

    Ogórki w zalewie indyjskiej. Jedyny taki przepis

    Składniki

    • 3 kg ogórków
    • 1 l wody
    • 400 ml octu 10 proc.
    • 100 g soli
    • 300 g cukru
    • 4 łyżki miodu
    • 2 łyżki ostrej musztardy
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka gorczycy
    • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

    Przygotowanie:

    1. Umyj ogórki, a następnie pokrój je w plasterki. 
    2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, miodem, musztardą i wszystkimi przyprawami.
    3. Do gorącej zalewy wrzuć pokrojone ogórki i odstaw z ognia. Garnek przykryj i zostaw tak na około cztery godziny. 
    4. Przełóż ogórki do czystych, wyparzonych słoików i zalej je marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj ogórki przez około pięć minut od momentu zagotowania wody. 
    Ogórki w zalewie indyjskiej zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy
    Ogórki w zalewie indyjskiej zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy 123RF/PICSEL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?