Jędrne różyczki zachowają cenne właściwości. Gotowanie brokułów bez tajemnic

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
29
Udostępnij
Jak gotować brokuły, by zachowały swoje właściwości?
Jak gotować brokuły, by zachowały swoje właściwości?123RF/PICSEL

Jak rozpoznać świeże brokuły?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły?
      Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły? Zmysłowe smakiInteria.tv

      Zanim włączysz kuchenkę, czyli przygotowanie do gotowania

      Mycie brokułów też rządzi się swoimi prawami
      Mycie brokułów też rządzi się swoimi prawami123RF/PICSEL

      Jak gotować brokuły, żeby były zielone i jędrne?

      • Zacznij od zagotowania wody. Następnie dodaj łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru na każde dwa i pół litra płynu. Wlej także sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dzięki tym składnikom brokuł zachowa zielony kolor podczas gotowania.
      • Ostrożnie wrzuć do garnka warzywa. Ile czasu gotować brokuł? Wystarczą trzy-cztery minuty, aby był jędrny i chrupki.
      • Po wyjęciu z garnka warto zalać różyczki bardzo zimną wodą. Dzięki temu powstrzymasz proces gotowania, więc warzywo nie zamieni się na talerzu w miękką i niezbyt apetyczną papkę.

      Właściwości brokułów — dlaczego warto je jeść?

      • Brokuły zawierają liczne witaminy, w tym A — jej niedobory mogą objawiać się zajadami czy kurzą ślepotą. Substancja dba więc o wzrok i opóźnia procesy starzenia.
      • Flawonoidy zawarte w brokułach wykazują działanie przeciwzapalne.
      • Warzywo jest niskokaloryczne, a jednocześnie zawiera błonnik. Uwzględnienie brokułów w diecie sprzyja sprawnej przemianie materii. Nie powinno ich brakować na talerzach osób, dążących do uporania się z nadwagą.
      • W brokułach znajdziemy także sulforafan. Pod tą nazwą kryje się silny przeciwutleniacz, który nie tylko wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, ale przede wszystkim pomaga chronić przed nowotworami (zwłaszcza piersi, prostaty, płuc i jelita grubego). Warunkiem jego ochraniającego działania jest gotowanie brokułów w temperaturze nie wyższej niż 76°C.
      • Składniki obecne w zielonym warzywie sprzyjają udrażnianiu tętnic. Kluczowy w tym względzie okazuje się potas, który dodatkowo ma działanie ochronne dla serca i obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
      Brokuły można gotować w wodzie, ale też smażyć lub piec
      Brokuły można gotować w wodzie, ale też smażyć lub piec123RF/PICSEL
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      17
      Super
      relevant
      6
      Hahaha
      haha
      2
      Szok
      shock
      3
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      1
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      29
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na