Jędrne różyczki zachowają cenne właściwości. Gotowanie brokułów bez tajemnic

Jak gotować brokuły, by zachowały swoje właściwości?
Jak gotować brokuły, by zachowały swoje właściwości?123RF/PICSEL

Jak rozpoznać świeże brokuły?

Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły? Zmysłowe smakiInteria.tv

Zanim włączysz kuchenkę, czyli przygotowanie do gotowania

Mycie brokułów też rządzi się swoimi prawami
Mycie brokułów też rządzi się swoimi prawami123RF/PICSEL

Jak gotować brokuły, żeby były zielone i jędrne?

  • Zacznij od zagotowania wody. Następnie dodaj łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru na każde dwa i pół litra płynu. Wlej także sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dzięki tym składnikom brokuł zachowa zielony kolor podczas gotowania.
  • Ostrożnie wrzuć do garnka warzywa. Ile czasu gotować brokuł? Wystarczą trzy-cztery minuty, aby był jędrny i chrupki.
  • Po wyjęciu z garnka warto zalać różyczki bardzo zimną wodą. Dzięki temu powstrzymasz proces gotowania, więc warzywo nie zamieni się na talerzu w miękką i niezbyt apetyczną papkę.

Zobacz również:

    Właściwości brokułów — dlaczego warto je jeść?

    • Brokuły zawierają liczne witaminy, w tym A — jej niedobory mogą objawiać się zajadami czy kurzą ślepotą. Substancja dba więc o wzrok i opóźnia procesy starzenia.
    • Flawonoidy zawarte w brokułach wykazują działanie przeciwzapalne.
    • Warzywo jest niskokaloryczne, a jednocześnie zawiera błonnik. Uwzględnienie brokułów w diecie sprzyja sprawnej przemianie materii. Nie powinno ich brakować na talerzach osób, dążących do uporania się z nadwagą.
    • W brokułach znajdziemy także sulforafan. Pod tą nazwą kryje się silny przeciwutleniacz, który nie tylko wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, ale przede wszystkim pomaga chronić przed nowotworami (zwłaszcza piersi, prostaty, płuc i jelita grubego). Warunkiem jego ochraniającego działania jest gotowanie brokułów w temperaturze nie wyższej niż 76°C.
    • Składniki obecne w zielonym warzywie sprzyjają udrażnianiu tętnic. Kluczowy w tym względzie okazuje się potas, który dodatkowo ma działanie ochronne dla serca i obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
    Brokuły można gotować w wodzie, ale też smażyć lub piec
    Brokuły można gotować w wodzie, ale też smażyć lub piec123RF/PICSEL