Jędrne różyczki zachowają cenne właściwości. Gotowanie brokułów bez tajemnic
Zachęcony przepisem, znalezionym w książce kucharskiej lub na blogu kulinarnym, postanawiasz przygotować smaczną potrawę z brokułami. Warzywa na zdjęciu wyglądają dorodnie, ale na twoim talerzu straciły zachęcający kolor i chrupką konsystencję? Przedstawiamy tajniki gotowania brokułów. Zapoznaj się z najważniejszymi zasadami, aby w pełni wykorzystać ich potencjał. Właściwości zdrowotne brokułu i jego smak sprawiają, że warzywo powinno gościć w jadłospisie jak najczęściej.
Spis treści:
Jak rozpoznać świeże brokuły?
Nawet szeroka wiedza kulinarna nie pomoże, jeśli w naszym koszyku wylądują produkty kiepskiej jakości. Jak wybierać brokuły? Przed zakupem dokładnie im się przyjrzyj. Twoją uwagę powinien zwrócić kolor — świeże warzywa cechują się ciemnozieloną barwą i zwartymi różyczkami. Unikaj egzemplarzy, na których widać podejrzane przebarwienia.
Nie każdy przygląda się liściom — niesłusznie! Jeśli wydają się pożółkłe, warzywo nie jest już pierwszej świeżości.
Zanim włączysz kuchenkę, czyli przygotowanie do gotowania
W pierwszej kolejności podziel brokuł na różyczki tej samej wielkości. Dzięki temu będą gotować się równomiernie. Łodyga brokułu też nadaje się do jedzenia, więc jej nie wyrzucaj. Obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Zastanawiasz się, jak oczyścić brokuły? Podzielone na mniejsze kawałki warzywo zanurz w trzech litrach wody na kilka minut. Wlej łyżeczkę octu, aby mieć pewność, że usuniesz wszystkie zanieczyszczenia i owady, które mogłyby się skrywać w warzywnych różyczkach. Po tym czasie opłucz pod bieżącą wodą.
Jak gotować brokuły, żeby były zielone i jędrne?
Gotowane brokuły staną się fantastycznym uzupełnieniem obiadowego dania głównego, świetnie będą prezentować się także w sałatkach. Sposób ich wykorzystania zależy wyłącznie od naszej kulinarnej inwencji. Z mniejszą swobodą należy jednak podejść do samej obróbki. Ile gotować brokuł? Jakie dodatki pomogą zachować jego zielony kolor?
- Zacznij od zagotowania wody. Następnie dodaj łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru na każde dwa i pół litra płynu. Wlej także sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dzięki tym składnikom brokuł zachowa zielony kolor podczas gotowania.
- Ostrożnie wrzuć do garnka warzywa. Ile czasu gotować brokuł? Wystarczą trzy-cztery minuty, aby był jędrny i chrupki.
- Po wyjęciu z garnka warto zalać różyczki bardzo zimną wodą. Dzięki temu powstrzymasz proces gotowania, więc warzywo nie zamieni się na talerzu w miękką i niezbyt apetyczną papkę.
Właściwości brokułów — dlaczego warto je jeść?
Zielone różyczki to naturalna skarbnica cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dlatego też nie warto przesadzać z czasem gotowania brokułów — im więcej czasu spędzą w wodzie, tym więcej witamin z nich ucieknie. W jaki sposób warzywa oddziałują na ludzki organizm?
- Brokuły zawierają liczne witaminy, w tym A — jej niedobory mogą objawiać się zajadami czy kurzą ślepotą. Substancja dba więc o wzrok i opóźnia procesy starzenia.
- Flawonoidy zawarte w brokułach wykazują działanie przeciwzapalne.
- Warzywo jest niskokaloryczne, a jednocześnie zawiera błonnik. Uwzględnienie brokułów w diecie sprzyja sprawnej przemianie materii. Nie powinno ich brakować na talerzach osób, dążących do uporania się z nadwagą.
- W brokułach znajdziemy także sulforafan. Pod tą nazwą kryje się silny przeciwutleniacz, który nie tylko wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, ale przede wszystkim pomaga chronić przed nowotworami (zwłaszcza piersi, prostaty, płuc i jelita grubego). Warunkiem jego ochraniającego działania jest gotowanie brokułów w temperaturze nie wyższej niż 76°C.
- Składniki obecne w zielonym warzywie sprzyjają udrażnianiu tętnic. Kluczowy w tym względzie okazuje się potas, który dodatkowo ma działanie ochronne dla serca i obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Polecamy: