Jedz awokado

Importowym hitem ostatnich lat jest awokado. Ten najbardziej kaloryczny owoc dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Awokado obniża cholesterol
Awokado obniża cholesterol123RF/PICSEL

Imponujące jest tempo wzrostu popularności tego bardzo zdrowego owocu - wynika z opracowania firmy Akcenta na podstawie danych GUS.

Według danych GUS, w 2015 r. cały import awokado do Polski był wart aż 84,7 mln zł, czyli o 57 proc. więcej niż w poprzednim roku. To kwota ponad pięciokrotnie wyższa niż jeszcze 5 lat temu.

Taka tendencja utrzymuje się bowiem od kilku lat. Z danych GUS wynika, że w 2013 r. zanotowano 69 proc. wzrost wartości wwozu awokado do Polski, a w 2014 r. import wzrósł o 55 proc. rok do roku.

Do niedawna egzotyczne, a teraz już powszechnie dostępne nawet w osiedlowych sklepach awokado przywożone jest do Polski głównie z Izraela, RPA i Hiszpanii. Zielone owoce dostarczają też do naszego kraju w dużych ilościach: Peru, Chile czy Kenia.

Obniża cholesterol

Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, o dużej zawartości tłuszczu, ale jest to kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu.

Według specjalistów od zdrowego żywienia owoc ten zawiera także dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, witaminy A, C i E, czyli silne przeciwutleniacze mające działanie przeciwnowotworowe, a także witaminy z grupy B.

Jedzenie awokado może też dobrze wpływać na oczy ze względu na zawartość luteiny. 

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas