Jesień - czas na ciepłe posiłki
Jesienią powinniśmy jeść przede wszystkim ciepłe posiłki, które warto wzbogacić o rozgrzewające przyprawy m.in. cynamon, imbir, kurkumę czy paprykę chili - przekonuje w rozmowie z PAP Life dr Agnieszka Białek-Dratwa ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
- Dobrze jest zacząć dzień od ciepłego śniadania na przykład owsianki czy jajecznicy z warzywami takimi jak cebula, pomidory, cukinia. Nie można też zapomnieć o rozgrzewających zupach warzywnych - podkreśla dietetyk.
Tego nie może zabraknąć w twojej jesiennej kuchni
- Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma czy papryka chili na stałe powinny zagościć w jesienno-zimowym menu. Do potraw można też dodawać czosnek i cebulę, ponieważ zawierają substancje o właściwościach bakteriobójczych, takich jak allicyna - dodaje Białek-Dratwa.
- Do diety warto dołączyć warzywa i owoce, które zawierają dużo witaminy C. Wzmacnia ona nasz organizm i pomaga w walce z przeziębieniem. Można, więc pić sok z czarnego bzu, malin lub żurawiny - radzi ekspert.
Te warzywa są jesienią najważniejsze
Na pierwsze objawy wyziębienia dobry jest kubek gorącej czekolady z ponad 70 proc. zawartością kakao. - Jeśli dodamy do niego przyprawy takie jak imbir, cynamon, gałkę muszkatołową czy nawet paprykę chili to powstanie świetny deser, który nas rozgrzeje, a przy okazji dostarczy dużo wartościowych substancji, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie - podkreśla dietetyk.
Choć jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce, dobrym zamiennikiem są te mrożone. Oprócz nich warto też jeść warzywa korzenne m.in. marchewkę, pietruszkę, seler czy nazywaną "bombą witaminową" kiszoną kapustę.