Jesienne brownie
Pyszny i prosty deser. Rodzina będzie zachwycona!

Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 70 g cukru
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g syropu z agawy
- 200 g margaryny wegańskiej, miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g mąki tortowej
- 2 czubate łyżeczki wegańskiego proszku jajecznego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- 140 g mleka ryżowego lub mleka sojowego
- cukier puder, do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego urządzenia Thermomix® włóż czekoladę i rozdrobnij (4 s/obroty 8).
2. Dodaj cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, margarynę i cukier wanilinowy i podgrzej (6 min/50°C/obroty 2). Powstałą masę czekoladową pozostaw do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i odstaw.
4. Do naczynia miksującego wsyp mąkę tortową, dodaj proszek jajeczny, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, kardamon i mleko ryżowe, wymieszaj (20 s/obroty 4). Zawartość naczynia miksującego przelej do przygotowanej wcześniej formy, piecz ok. 35 min (w temp. 180°C).
5. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, następnie wyciągnij z formy, pokrój na kwadraty (5 x 5 cm), oprósz cukrem pudrem.
6. Ciasto podawaj po ostudzeniu, pokrojone na kawałki.