Jesienne grzyby: Prosty przepis od babci na opieńki marynowane

Opieńki marynowane
Opieńki marynowane123RF/PICSEL

Jesienne grzyby: Opieńka

Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria

Opieńki marynowane: Przepis

  1. Przygotowanie opieniek w zalewie octowej należy rozpocząć od ugotowania grzybów w lekko osolonej wodzie. Opieńki powinny gotować się przez 15 minut. Następnie należy je odcedzić na durszlaku. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  3. W wyparzonych słoikach ułożyć na przemian warstwę grzybów i warstwę cebuli. Przy czym ostatnią powinna stanowić cebula. 
  4. Przygotować zalewę z: ¼ litra wody i nieco ponad ¼ litra octu, dwóch łyżek cukru, ½ łyżeczki soli oraz kilku ziaren ziela angielskiego i kilku liści laurowych. Zalewę zagotować. 
  5. Zalać grzyby i cebulę gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i poczekać aż wystygną. 
  6. Na koniec włożyć słoiki do garnka z wodą i zagotować. 

Smacznego!