Jesienne grzyby: Prosty przepis od babci na opieńki marynowane
Październik i listopad to najlepszy czas, aby wybrać się do lasu na grzyby. A gdy uzbieramy pełen kosz opieniek, warto je zamarynować, aby cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez całą zimę. Oto sprawdzony, babciny przepis na opieńki marynowane. Posmakują one szczególnie osobom, które nie lubią grzybów na słodko.
Jesienne grzyby: Opieńka
Opieńki miodowe to grzyby, na które najlepiej wybrać się w październiku oraz w listopadzie. Można je spotkać w całej Polsce. Opieńki to grzyby pasożytnicze, toteż najlepiej szukać ich na spróchniałych i żywych pniach drzew oraz w ich korzeniach. Grzyby najczęściej występują w licznych koloniach. Opieńki mają przyjemny zapach i smak. Można je mrozić, suszyć, przygotować z nich pyszny sos czy zupę. Wspaniale smakują także opieńki marynowane. Grzyby marynować można na kilka sposobów, oto babciny przepis na opieńki w zalewie octowej. Z pewnością przypadnie on do gustu osobom, które nie przepadają za grzybami na słodko.
Opieńki marynowane: Przepis
- Przygotowanie opieniek w zalewie octowej należy rozpocząć od ugotowania grzybów w lekko osolonej wodzie. Opieńki powinny gotować się przez 15 minut. Następnie należy je odcedzić na durszlaku.
Opieńki w zalewie octowej doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Marynowane grzyby świetnie pasują do tatara oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Z ich pomocą można przygotować także domowy sos tatarski oraz różnorodne sałatki.