Jesienne placki
Lepsze niż pizza!

Dyniowe koło z mozzarellą
Składniki
- 70–80 dag oczyszczonego miąższu dyni
- 30 dag mozzarelli
- 2 szkl. mąki
- 1 kostka masła (ok. 20 dag)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki oleju
- suszony tymianek
- mąka do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
1. Odetnij 1/3 miąższu dyni, zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej oraz pokrojone na kawałki zimne masło i startą dynię. Dolej 2-3 łyżki zimnej wody. 2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, a następnie szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie pozostały miąższ dyni pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, wyjmij, osusz, wystudź. 3. Mozzarellę pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Ser połącz z dynią i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na środku ułóż nadzienie. Brzegi zawiń. Całość skrop olejem. Piecz 40 min w 200 st.

Minikołacze z grzybami
Składniki
- 40-50 dag leśnych grzybów
- 6 plasterków gotowanej szynki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 20 dag żółtego sera
- przyprawy
- 2 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka masła, suszone oregano
1. Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Potnij na kawałki. Do pozostałej mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, 2-3 szczypty oregano, zaczyn i oliwę. Wyrób, wlewając tyle ciepłej wody, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę. 2. Na patelni rozgrzej masło, smaż na nim grzyby przez 20-25 minut. Pod koniec przypraw je solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta uformuj 6 placków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Obłóż grzybami i plasterkami szynki. Posyp startym żółtym serem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Udekoruj według uznania.

Pomidorowa tarta z serem
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 20 dag sera gorgonzola
- 8–10 pomidorków
- 1 i 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 kostka masła
- 4–5 garści szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju
- 2 szkl. mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do formy
Sposób przygotowania
1. Z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i gałki zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Filet pokrój w kostkę, smaż 5 minut na oleju. Posyp solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Pomidorki potnij na połówki. Szpinak umyj, osusz. 2. Formę do tarty (śr. 30 cm) natłuść. Wylep ciastem. Piecz 20 minut w 180 st. Ser pokrusz, wymieszaj z 5 jajkami i śmietaną. Przypraw solą oraz pieprzem. Na podpieczonym spodzie ułóż mięso i warzywa. Zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze 30 minut w temp. 180 st.