Jesienne placki

Lepsze niż pizza!

Dyniowe koło z mozzarellą

Składniki

  • 70–80 dag oczyszczonego miąższu dyni
  • 30 dag mozzarelli
  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła (ok. 20 dag)
  • 1 jajko

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Odetnij 1/3 miąższu dyni, zetrzyj go na tarce o dużych otworach. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/3 łyżeczki soli, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej oraz pokrojone na kawałki zimne masło i startą dynię. Dolej 2-3 łyżki zimnej wody. 

2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, a następnie szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie pozostały miąższ dyni pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć je na lekko posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, wyjmij, osusz, wystudź. 

3. Mozzarellę pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Ser połącz z dynią i czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

4. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (ok. 36 cm). Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Na środku ułóż nadzienie. Brzegi zawiń. Całość skrop olejem. Piecz 40 min w 200 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje