Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe
Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Jej delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i ostrych. Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy.

Składniki
- 400 g dyni, drobno startej
- 200 g twarożku np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem np. kanapkowo-sernikowym i jajkami a następnie dodawać stopniowo mąkę. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.