Jeśli nie piernik to co?

Jak urozmaicić świąteczny stół.

Tradycyjny piernik od wieków gości na polskim stole podczas Świąt, zarówno w formie pieczonych ciast, jak i ciasteczek w różnych kształtach. Wypieki zwykle polewane są lukrem lub czekoladą i ozdabiane bakaliami. Przygotowanie tradycyjnego ciasta na piernik jest jednak bardzo pracochłonne. Najstarsze i najbardziej tradycyjne przepisy polecają  przygotowanie ciasta chwilę po andrzejkach, aby dojrzewało przez kilka tygodni, aż do czasu wypieku. W momencie, gdy nie mamy czasu na przygotowanie tradycyjnego piernika, sięgnijmy po sprawdzony, a jednocześnie równie smaczny przepis.

Ciasto kajmakowe z orzechami i daktylami

Składniki:

  • 185 g masła
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika  
  • 3 jajka
  • 75 ml mleka
  • 460 g  Kajmaku Tradycyjnego np. Bakalland
  • 1 opakowanie serka Mascarpone
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich np. Bakalland
  • 40 g posiekanych migdałów np. Bakalland
  • 40 g posiekanych daktyli np. Bakalland
  • migdały np. Bakalland do dekoracji, 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Reklama

1. W naczyniu umieszczamy  po kolei masło, mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól jajka i mleko. Wszystko miksujemy z sobą sukcesywnie, na każdy składnik przeznaczając 1 minutę. Dodajemy posiekane daktyle, orzechy, przyprawę piernikową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

2. Gotową masę przekładamy na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy wszystko do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Po wystudzeniu na górę ciasta kładziemy serek Mascarpone wymieszany z cukrem pudrem, wszystko przykrywamy masą kajmakową.

3. Gotowe ciasto możemy posypać kakao i ozdobić prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje