Jogurt grecki z truskawkami (po 11. miesiącu)
Pyszny deserek dla maluszka. Jest wiosna, a wraz z nią powoli zbliża się sezon na truskawki.
My jeszcze mamy zamrożone owoce z ubiegłego lata. W sklepach za moment pojawią się już truskawki sprowadzane z Hiszpanii. Pamiętaj, że na owocowych zakupach sezonowość jest zasadą obowiązkową. Nie polecam kupowania dla dziecka tych wczesnych truskawek, często wyhodowanych w szklarniach i nafaszerowanych chemią, by ładniej wyglądały.
Truskawki mają 28 kcal w 100g i zawierają więcej witaminy C niż cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Chronią przed anemią, odtruwają i oczyszczają organizm, poprawiają przemianę materii, są bogate w wapń, magnez, fosfor, makro- i mikroelementy. Dzięki nim dostarczamy organizmowi witaminy C, A, B1, B2, PP (reguluje dotlenienie krwi).
Podczas mrożenia truskawki tracą tylko witaminę C i niewielką ilość wody. Wystarczy dziennie zjeść 100 g truskawek, by dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy. Najlepsze i najsłodsze truskawki będą te krajowe, które są dostępne od czerwca.
Składniki:
- 200 g truskawek (kilka sztuk -7-8)
- naturalny jogurt grecki
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Truskawki zmiksuj z miodem. Jeśli są mrożone, lekko je podgrzej, dodaj miód i zmiksuj.
- Jogurt ułóż w pucharkach, polej musem truskawkowym i podawaj.